Učitavanje

Drugi Festival savremene žene u Tuzli okupio je više od hiljadu žena govornica, učesnica, ali i posjetitelja.

Preko platforme otvorenog dijaloga pričale su se odlučne i inspirativne priče najuspješnijih dama regije. Kroz teme života od politike i ekonomije preko kulture, medija, biznisa do blogerki, slavio se uspjeh i ciljano motivisale žene. Poslana je jasna poruka da se sve može uz mnogo truda, želje, rada, ljubavi, ali i onoga što Festival živi i zbog čega postoji: umrežavanja žena cijelog svijeta.

To je postignuto i kroz OWEN Summit koji je organizovan u partnerstvu sa udruženjima poslovnih žena iz Slovačke, Češke Republike i Mađarske a pod pokroviteljstvom Višegradskog fonda. Ovaj događaj, koji je bio jedinstven za povezivanje žena preduzetnica, podsticanje brojnih partnerstava i zajedničkih poduhvata, nastavio je da živi i nakon Festivala savremene žene. Uspješne priče žena koje su se upoznale zahvaljujući Festivalu i sjajnim OWEN radionicama, nastavljaju da se pišu širom svijeta.

”Mislim da je jako bitno voljeti svoj posao. Jer vaš posao je vaš hobi. Smatram da je jako bitno da svako jutro, kada ustanemo, pomislimo:’ ‘Da, sad’ ću vidjeti te ljude i želim da gledamo naprijed”. Mislim da je jako bitno da radimo sve što želimo, ali korak po korak, ne odjednom. Ali moramo to uraditi, za godinu, dvije, nije bitno kada, ali moramo vjerovati u sebe.  Također, jako je bitno imati podršku prijatelja i kolega. ” kazala je tokom OWEN Summita Hana Kočkova iz Češke, poduzetnica koja stoji ispred firme ”Doucime-Nucime”.

Strah da se upustite u nešto novo, nešto što se inače smatra “muškim” poslom zasigurno postoji. Ipak, kroz Festival savremene žene i radionice OWEN Summita poslana je poruka da žene moraju biti hrabre i odvažne.

”Izazovite sebe u polju muškog biznisa i nemojte se plašiti da koračate ka tome. Čak i tradicionalni muški poslovi su sada dostupni ženama.”, istakla je Jana Baranova iz Slovačka, menadžerica “Europa Trade Market s.r.o.”

Festival je uspio pokazati da je zajedništvo jedna od najvažnijih karika uspjeha, a umrežavanje žena zadatak koji svaka mora shvatiti ozbiljno i predano raditi na uspostavljanju saradnje sa drugim ženama širom svijeta.

”Veoma je bitno da održavamo kontakte jedni s drugima jer je to fantastična prilika da se bolje upoznamo, zapamtimo jedni druge i nastavimo sarađivati. Ljudi uTuzli su veoma prijateljski nastrojeni, uvijek nasmijani i za mene je bila velika čast biti dijelom Festivala savremene žene. ” zaključila je Eva Horvath iz Mađarske, predsjednica ”Women’s Entrepreneurial Club of Gyor-Moson-Sporon County Chamber of Commerce and Industry”.

Za sve one koji su propustili priliku da budu dio fenomenalnog Festivala savremene žene u Tuzli, da se upoznaju sa sjajnim damama i uspostve saradnje koje će tek da zažive sa izvanrednim poslovnim rezultatima, imamo sjajne vijesti. Treći Festival savremene žene najavljen je za juni 2020. Čeka nas veliki spektakl, zato zabilježite u kalendaru juni u Tuzli – Otvorenom gradu ženskog uspjeha i kreativnosti.

Do tada čitajte sjajna iskustva učesnica na ovogodšnjem OWEN Summitu u “Plavoj knjizi” koja će vam dočarati kako smo se družili i učili jedni od drugih.

“Plava knjiga” je dostupna klikom OVDJE.