Učitavanje
Carski vinogradi Mostar, kao ovogodišnji partneri Festivala savremene žene, prisutnima će pružiti priliku da uživaju u čarima božanskog nektara.

U vinariji Carski vinogradi Mostar, po stoljećima staroj recepturi, uz pomoć najmodernije tehnologije, proizvedena je nova generacija vina koja će obilježiti budućnost. Budućnost kao takvu niko ne može pisati tako dobro, kao onaj ko pamti prošlost.

Najbolja i najkvalitetnija vina regije proizvedena su  u Gnojnicama, 12 kilometara od Mostara, a  upravo u ovom kraju se nalaze i Carski vinogradi Mostar i rasprostiru se na površini od 100 hektara. Područje Hercegovine jako je bogato sa sunčevom svjetlosti (tokom godine bilježi se po 2300 sati sijanja sunca), a kameniti tereni refleksijom pojačavaju njegovo pozitivno djelovanje na vinovu lozu, što rezultira visokovalitetnim grožđem.

Pored autohtonih, danas u svijetu veoma cijenjenih, sorti Žilavke i Blatine, Carski vinogradi Mostar proizvode i prvoklasni Vranac. U jesen 2015. godine, ova vinarija je svoju lepezu okusa obogatila Žilavkom LIMITED EDITION 013 i Blatinom LIMITED EDITION 013 koje su odležale određeno vrijeme u barrique bačvama napravljenim od slavonskog i bosanskog hrasta.

Uzimajući kvalitet kao imperativ, Carski vinogradi Mostar za sve uživaoce ovog božanskog napitka pripremili su prvoklasna vina . Žilavka, Blatina i Vranac danas su visoko pozicionirani na europskom i azijskom tržištu i u tom su smislu svojevrsni ambasadori naše zemlje.

Carski vinogradi Mostar 1886. godine su i prva vinogradarska stanica ustanovljena od strane Habzburgovaca.

Žilavka i Blatina iz mostarskih Carskih vinograda imale su i svoj period kada je za njih čuo cijeli svijet. 1929. godine Carski vinogradi Mostar su za vina ove dvije sorte u Barceloni dobili tada najprestižnije priznanje nazvano “Medaille de platte”. Osam godina poslije, u Parizu su vina iz Carskih vinograda dobila medalju “Grand prix”.

Osim ovih, Carski vinogradi Mostar svojim su se kvalitetom i predanim višedecenijskim radom okitili sa čak 22 zlatne medalje, a neke od njih su bile uručene od strane Franje Josipa, belgijskog cara Leopolda,  Engleska kraljica Viktorija,…

Sve ove godine proizvođenja vrhunskog vina koje je postalo prepoznato u cijelom svijetu garant su da Carski vinogradi Mostar svim uživaocima vina mogu ponuditi samo najkvalitetnije gutljaje ovog prepoznatljivog pića.

Dobrodošli na četvrti Festival koji će se održati od 17. do 20. juna u Tuzli – Otvorenom gradu ženskog uspjeha i kreativnosti.

Registrovati se možete na linku OVDJE.