Učitavanje
Parafrazirajući Platona i njegovo veličanstveno djelo „Država“, razmišljajući o muzici veliki antički mislilac je rekao ako želiš da znaš kako se vlada i živi u jednoj državi, poslušaj njihovu muziku.

Ostavljajući po strani muzički ukus koji je trenutno dominantan i koji je najbolja slika društvenog miljea, sljedeće sedmice će Tuzla biti preporođena kada je u pitanju muzički život grada, a za nadati se da će to biti i pokretačka snaga za daljnje pozitivne pomake.

Festival savremene žene će kroz svoje ovogodišnje izdanje u okviru kulturnog sadržaja prirediti i koncert nazvan Grad muzike. Tokom 18. i 19. juna, na četiri lokacije u Tuzli održat će se četiri koncerta u izvedbi  Muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“.

Kakav je kulturni program pripremila Muzička škola „Čestmir Mirko Dušek“ za nadolazeći Festival savremene žene rekao je direktor ove ustanove Dejan Milkunić:

„Muzičkoj školi je pripala čast da tokom Festivala savremene žene održi niz koncerata. Mi ćemo tokom dva dana, 18. i 19., održati četiri koncerta, a to će biti lokacije bašta pozorišta, gradski park kod spomenika kralja Tvrtka, korzo kod naših umjetnika Ismeta i Meše, a četvrta lokacija je ispred čaršijske česme. Tu će učenici sa svojim profesorima da održe koncerte i pri tome predstave građanstvu i publici Festivala savremene žene bogat muzički performans u kojem će prisutni moći da uživaju.“

Učenici škole „Čestmir Mirko Dušek“ nebrojeno puta su osvajali važna priznanja na takmičenjima, što je dodatni garant da će njihov muzički performans na Festivalu savremene žene zasigurno biti izvanredan:

„Svi mladi umjetnici koji će nastupati na četiri koncerta su već ostvarivali veoma značajne rezultate na raznim državnim i međunarodnim takmičenjima. Na četiri koncerta će se pojaviti umjetnici na raznim instrumentima, harmonika, klavir, violina, flauta, kamerni ansambli pa čak i violončelo koji je veoma interesantan instrument na našem podneblju.“

Kako je na kraju Milkunić naglasio, velika je čast biti dijelom Festivala savremene žene, znajući da festival okuplja toliko mnogo uspješnih osoba koje su se uspješno dokazale na mnogim poljima djelovanja, a koncert Grad muzike dat će jednu dodatnu notu ovoj kulturnoj manifestaciji važnoj kako za Tuzlu, tako i za cijelu BiH i region.

Više informacija o Festivalu savremene žene i njegovim pratećim sadržajima pronađite na stranici fsz.ba.