Učitavanje

Poklon Švedskog instituta ovogodišnjem Festivalu savremene žene je i do sada nikada viđena na našim prostorima izložba pod nazivom “Swedish Fashion Stories”. Sasvim novi prikaz mode koja prožima sve sfere naših života održat će se tokom svečanog otvorenja IV Festivala u Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli.

Swedish Fashion Stories  je težnja da se hajlajtuje kako ručni rad, umjetnost i društvena angažovanost pravi trajni uticaj na švedski dizajn u posljednjih 15 godina.

Novi milenijum donio je značajne promjene kada je riječ o švedskom modnom svijetu.

Modna scena u Švedskoj je relativno mlada. Ranije, moda je smatrana sinonimom odjevne industrije i nije vrjednovana kao dio kulture. Uloga mode kao odlike identiteta u javnoj sferi nije bila još uvijek prepoznata niti je moda bila izložena u muzejima. Međutim, pred kraj prošlog milenijuma nešto se desilo.

Dizajneri su razvili drugačije ponašanje prema trenutno preovladavajućoj estetici i određenu ambivalenciju prema tradicionalnoj modnoj sceni.

Švedski institut – Javna agencija koja stoji iza izložbe – teži da kreira trajne veze sa drugim zemljama kroz komunikaciju i razmjenu u različitim poljima. Sa Swedish fashion stories, švedski institut obraća pažnju na modu u kontekstu socijalne perspektive. Moda je kulturni izraz i socijalni fenomen koji interpretira društvo, dok u isto vrijeme biva dio internacionalne multimilionske odjevne industrije. To je razlog zašto se moda tiče svih nas.

Swedish fashion stories teži dati uvid u Švedsku modu, ali i njenu relaciju sa umjetnošću, rukotvorinama te socijalnim problemima fokusirajući se na dizajnere koji na različite načine predstavljaju temu izložbe. Oni nam daju selekciju pionirskih dizajnera koji su inicirali ove priče rukotvorina, umjetnosti i društvene osviještenosti te mlađih generacija dizajnera koji sve to nose ka naprijed.

Najveći vitalni doprinos dizajnera je potencijalna vizualizacija budućnosti na način na koji je nikada ne bismo mogli zamisliti.

Nemojte propustiti ovaj famozni događaj i registrujte se već danas za Festival savremene žene koji počinje 17. i traje sve do 20. juna ove godine u Tuzli.

Pratite nas uživo ili online.

Registrujte se još danas putem ovog linka: https://fsz.ba/registracije/