Učitavanje
pandemije
Svijet poslije pandemije i njegov izgled nešto je o čemu se tokom ove i prethodne godine mnogo govori.

Ono  što je zasigurno to je činjenica da se pandemija svijet dobrim dijelom promijenila i da će posljedice tih promjena biti trajne.

Zahvaljujući našem dugogodišnjem partneru Festivala, kompaniji Bingo, ove godine imali smo priliku slušati panel upravo o gore pomenutim tajnama.

Kako će izgledati društvo poslije pandemije?  bio je panel o kojem su prisutnima govorile  Akademkinja, prof.dr. Marija Knežević, Slađana Ćosić i Dr. sc. Senada Šelo-Šabić. Moderator ovog panela bio je ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Marija Knežević istakla je važnost motivisanja: “Ja sam probijala led prije 30 godina u periodu kada je preduzetništvo bilo dio muškog svijeta. Sve nove prilike koje nam se dešavaju su prilike da preduzetnica vidi šansu, da prepoznaje prilike. Katastrofa će biti u budućnosti, a pandemija je odgovor prirodi na naše ponašanje prema njoj. U takozvanoj cirkularnoj ekonomiji svaki otpad se smatra budućim resursom.”

Slađana Ćosić prisutnima i svima koji su pratili ovaj panel poručila je sljedeće: “Ja sam velika pobornica i vjerujem u žensku snagu i pamet. Svakodnevno doživljavam žensku solidarnost. Covid-19 sa sobom je donio mnogo toga negativnog. Od smanjenja zaposlenosti do smanjenja produktivnosti što je uticalo i na lanac opskrbe. Potrošači su promijenili svoje navike. Uslužne djelatnosti su pretrpjele ogromne gubitke. Pandemija u suštini predstavlja poziv globalnim čelnicima do pajačaju suradnju za kolektivno djelovanje”

Dr. sc. Senada Šelo-Šabić naglasila je promjene koje se dešavaju na društvenom planu: “Promjena je stalna. Mi stalno želimo imati sigurnost, ali promjene su neminovne. Kada budemo shvatili promjenu kao naše prirodno stanje, onda ćemo radije fluktuirati. Bez obzira na krize koje nas resetuju, mi moramo rasti jer rast je prirodan proces. Stara rješenja ne mogu funkcionisati u novim uslovima.”

Definitivno interesantan i edukativan panel koji se, kako smo i napomenuli, održao uz parnerstvo društveno-odgovorne kompanije Bingo.

Bingo je društveno-odgovorna kompanija u svim segmentima poslovanja. Osim pružanja vrhunskog ambijenta prilikom kupovine i najnižih cijena njihovim kupcima, oni teže upoznati kupce s njihovim višim ciljevima i društvenom odgovornošću. Njihovo poslovanje je prožeto i humanitarnim radom. Na razne načine ova kompanija pomaže socijalno-ugroženim kategorijama društva. Tokom 2014. godine stekli su titulu “Najbolji prijatelj SOS Kinderdorf BH”, a u 2015. su nastavili s tim. Kompanija Bingo djeluje  i u pravcu podizanja ekološke svijesti. Suosnivač su neprofitnog društva za upravljanje ambalažnim otpadom ” Eko život .” Podržavaju i realizuju projekte koji za cilj imaju podizanje ekološke svijesti, očuvanja i unapređenja uslova za život u lokalnoj zajednici.

Kompanija Bingo je itekako okrenuta poboljšanju položaja žena u našem društvu a tome u prilog ide i činjenica da najveći broj osoba na liderskim pozicijama zauzimaju upravo žene.

Na ovom linku https://fsz.ba/program/ pronađite program Festivala koji otkriva šta nas očekuje do kraja dana.

Vidimo se #HrabroŽenski

Ovogodišnji Festival savremene žene ne bi bilo moguće realizovati bez podrške naših sponzora i medijskih partnera  koji su prepoznali važnost ovakvog događaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Naši sponzori i medijski partneri su društveno-odgovorne kompanije koje razumiju važnost uključivanja žena u sve društvene procese kao i značaj prilike da upravo one motivišu svojim uspjesima buduće generacije.