speaker-photo

Andrea Nikolić

violinistica, violistica, dirigentica, osnivačica, generalna i umjetnička direktorica VaClaF, WISE i CRO-ArT festivala

Andrea Nikolić profilirala se kao jedna od najsvestranijih i najzanimljivijih umjetnica svoje generacije. Aktivna je kao solistica (violina/viola), komorna glazbenica, koncertna majstorica, dirigentica, pedagoginja, producentica i umjetnička voditeljica na međunarodnoj sceni. Njen interes i repertoar obuhvaćaju djela od ranog baroka do suvremene glazbe i jazza, a angažman u promicanju nove glazbe rezultirao je brojnim djelima posvećenih upravo njoj.

Od 2013. godine osnivačica je, direktorica i umjetnička voditeljica međunarodnog festivala VaClaF: Vareš Classic Festival u BiH i ansambla WISE: Wien International Soloists Ensemble u Beču, s kojim ostvaruje brojne društveno i umjetnički angažirane projekte: od redovite koncertne sezone u centru klasične glazbe već 10 godina, preko turneja diljem svijeta pa sve do međunarodnih festivala WIENtegriert (2017) i WISE Rebel! CRO-ArT Festival kojeg osniva za vrijeme pandemije i u 2023. ga očekuje 4. izdanje.

AN surađuje s nekim od najznačajnijih umjetnika današnjice na interdisciplinarnoj sceni te aktivno kreira platforme za edukaciju i afirmaciju mladih naraštaja umjetnika. Dokumentarni film o njenom umjetničkom djelovanju “Muzika koju zovem Dom” s velikim je uspjehom objavljen  u studenom 2018. u produkciji BHRT-a.