speaker-photo

Maja Nikolić

novinarka

Maja je novinarka više od petnaest godina i radila je za brojne medije u BiH. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, od čega bi izdvojila tri UN-ove nagrade, te dvije nagrade Srđan Aleksić, za profesionalno izvještavanje o ljudskim pravima u BiH, te za profesionalno izvještavanjeo poplavama 2014.godine. Teme koje su Maju u fokusu su iz područja ljudskih prava, naročito prava djece u obrazovanju, teme ratnih zločina, politike i kulture.

Novinarstvo joj je velika strast i za nju je poziv novinarke oduvijek bio sudbonosan. Smatra da je novinarstvo javno dobro i da svaki novinar treba biti u službi građana. Za Maju je tužno da se novinarstvo i novinari promatraju samo kroz žutu štampu, senzacionalizam, klikove i lajkove, ali joj je sa druge strane drago što iz svake generacije isplivaju profesionalci, novinari i novinarke koji su temeljiti, objektivni, željni svojim „perom“ doprinijeti promjenama u društvu. Najveća Majina motivacija su njen sin Ivano i kćerka Karla, a naravno i suprug Danijel.

„Veliki su izazovi pred nama, ali moramo shvatiti da je naša sadašnja generacija pozvana novinarstvu vratiti stari sjaj i svakodnevno svojim primjerom i profesionalnim izvještavanjem promovirati osnovne postulate novinarstva, na prvo mjesto postavljati čovjeka, od čovjeka krenuti i brinuti da niti jedno ljudsko pravo ne bude narušeno, posebice prava djece. „Maja Nikolić