speaker-photo

Maya Sar

kantautorica, pijanistica i vokalna pedagogica

Maya Sar je bosanskohercegovačka kantautorica, pijanistica i vokalna pedagogica. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sarajevo 2005. godine, nakon čega je bila dugogodišnji član benda Dine Merlina i ansambla Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najpoznatija je po svojoj autorskoj kompoziciji "Korake ti znam", s kojom se plasirala u veliko finale Eurosonga 2012. godine u Bakuu. Pjesmu je producirao Mahir Sarihodžić, a surađivala je s talijanskim dirigentom i producentom Adrianom Penninom i orkestrom Roma Sinfonietta.

Maya Sar je osnivačica regionalnog humanitarnog projekta "Moj je život moja pjesma", posvećenog problemu raka grlića materice. Projekt je poprimio široke razmjere i bio je nagrađen "Zlatnom plaketom za veliko ljudsko srce" od Internacionalne lige humanista (dr.Elizabet Rehn) sa sjedištem u Bruxellesu. Također, projekt je prepoznat kao najbolji europski projekt 2014. godine od Europske asocijacije za borbu protiv raka (ECCA).

Maya Sar je također osnovala školu klavira i pjevanja "Muzički atelje Maya Sar" te surađivala sa talijanskim maestrom Valterom Sivilottijem na projektu Carmina Balcanica. Dobitnica je priznanja "Filantropsko srce" Fondacije tuzlanske zajednice za promociju filantropije te prestižnog priznanja "Kemal Monteno" Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS BiH) za poseban doprinos autorskom stvaralaštvu na području popularne muzike.

Maya Sar trenutno živi i radi u Ljubljani, a nedavno je nastupila s Zagrebačkom filharmonijom na koncertima u dvorani Vatroslav Lisinski i Cankarjev dom. Nastavlja se baviti socijalno angažovanom tematikom u umjetnosti, kao što je to vidljivo u njenom singlu "Hvala", koji je objavljen tokom trajanja pandemije CoVid19. Kroz učešće u projektu Plan B fondacije nastavlja svoje djelovanje na polju humanitarnog rada.