Učitavanje

Pijanistica Dženana Šehanović i Sopranistica Dženana Huseinagić

Pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić diplomirala je i magistrirala na Muzickoj akademiji u Zagrebu, a trenutno priprema odbranu doktorske disertacije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.
Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska.

Sopranistica Dženana Huseinagić diplomirala je i magistrirala solo pjevanje u klasi emeritus Primadone Radmile Bakočević, a ove godine odbranila je i doktorat iz odnosa s javnošću u ustanovama kulture i umjetnosti.

Održala je mnogobrojne koncerte, nastupe, predavanja, radionice, te objavila desetine stručnih radova. Prije dvije godine dobila je i zvanje docenta, te postala i dopisna članica međunarodne akademije naučnika, istraživača i umjetnika U Beogradu MIANU irasa.

Ono što je svakako važno za naglasiti jeste to da Dzenana & Dzenana djeluju kao duo, nastupaju i izvode sevdalinke u klasičnom stilu.

Hannah Arendt

Režija: Margarethe von Trotta,

u boji

Trajanje 114 min

Njemačka 2012.

Hannah Arendt je posmatrač na suđenju Adolfu Eichmannu. Očekuje konfrontaciju s čudovištem. Umjesto toga doživljava banalnog birokratu. Reflektovan portret hrabre i odlučne žene.

Biografski film o filozofkinji Hannah Arendt (1906-1975), koji se prije svega bavi njenim posmatranjem i evaluacijom sudskog postupka protiv Adolfa Eichmanna u Jerusalemu. Dramatiziran kao dinamičan portret iznimne intelektualke 20. vijeka, i intimnim prikazom njujorškog miljea njemačko-židovskih emigranata početkom 60-ih godina.

IDINA RUKA I BRIŽNA SESTRICA OKA

(Nadciklusom fotografija umjetnice Ide Dugalić) 

 U gotovo svim kulturam aruka je najčešći symbol sreće I podsjećanje na ono što nas je dovelo do nekog uspjeha. Čini se da je baš to ovaj put bilo i “mantra-vodilja” darovitoj Idi Dugalić, mladoj mostarskoj fotografkinji !?Jer, kako mnogi vele – i ne postoji bolji simbol “očuvanjasreće” od ruke Svevišnjeg, vazda raširene I spremne za svakovrsnu pomoć. I ne samo kao štit od zla, ona zbilja posjeduje čarobnu moć da u naše živote unese mir, zadovoljstvo, radost…
Možda ponajbolje objašnjenje za neraskidivu vezu šake I opšteg nam stanja nudi hinduizam, po kome prsti predstavljaju pet elemenata prirode I naših pet energetskih centara, gdje je palace vatra i solar, kažiprst vazduh I srčanost, dok srednjak korespondira sa duhom, domali kao element zemlje, a mali prst slika vodenog elementa I sakralne čakre…

I dlan naše šake oduvijek se smatrao jakim energetskim poljem, te da su linijeurezane na njemu u direktnoj vezi sa mozgom. Baš kao I jagodice na vrškovima prstiju, sadašnjim novogovorom možda imenovane I kao svojevrsni “čipovi”!? Čak I na drevnim stećcima naših prapredaka dominantna bogumilska šaka “na pozdrav”, takođe je sofisticirani symbol kojim se, uz sve navedeno, izražava još I druželjubivost, briga za druge, samilost I humanost. Vjerovatno je I ovaj čest, okamenjen zagrobni detalj na našim prostorima, takođe, bio maker I dopunski motiv, pa da se Idino oko inspirativno I srčano “poigra” ovom temom. Konačno, ruka je I nezamjenjiv vodič za sve odvažne I rješene da se uhvate u koštac s bilo kakvim problemom, pogotovo za one na životnom raskršću…

Izvjesno, nemoguće je I na tren ostati ravnodušnim nad ovim obiljem fotografskog blaga veoma ujednačene I poetične likovnosti, a koje je objektivom znalački iznjedrila Ida Dugalić. Uz ostalo, očito sasvim svjesna I kako je RUKA od našeg postanja, istovremeno još I brižna – SESTRICA OKA ! Beskonačna je to I na dalje zavodljiva tema za nastavak ove Idine “igre”, njenog kreativno vazda nemirnog živog, ali I onog digitalnog joj “svevidećeg oka” u ruci!

Stoga, uz razložan respect nad ovom postavkom vrhunske “igre” ruku I sjenki, tek mi preostaje ona –  Igraj i ne posustaj, ma igraj, igraj Ida!

U Mostaru, 29. septembra 2020.                                                      Bogumil Minja Bojanić

  (pisacopšte/općeprakse u dubokojmladosti)

Finding Motherland – zbirka fotografija i priča umjetnice Franzi Kreis

Finding Motherland je zbirka audio snimaka intervjua kćerki, koje pričaju
životne price svojih majki. Uz svaki razgovor je nastao i fotografski
portret. Finding Motherland je od jeseni 2019. godine kao izložba na
turneji kroz prazne poslvne prostore na periferiji Beča. Pored svakog
portreta kćerke vise slušalice, preko kojih se može čuti životna priča njene majke.


Zbirka intervjua i portreta je kontinuirano rasla i sada, između ostalog,
obuhvata porodične priče iz Austrije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije,
Ukrajine, BiH, Srbije, Afganistana i Japana. U martu 2020. godine je
„Finding Motherland“ predstavljen u kulturnom centru u bivšem radničkom
domu kulture sovjetske fabrike automobila ZIL u Moskvi. Projekat je
dostupan online kao web arhiv na: www.findingmotherland.com

 

PREUZMITE PDF

HUMANITARNI TURNIR U ŽENSKOJ ODBOJCI

S obzirom da se Treći međunarodni Festival savremene žene održava u mjesecu oktobru koji je ujedno i mjesec Borbe protiv karcinoma dojke, u sklopu Festivala, tačnije 10.10.2020. organizujemo „HUMANITARNI TURNIR U ŽENSKOJ ODBOJCI“. Cilj ovog humanitarnog turnira je kroz sport i promociju ženske odbojke uključiti veliki broj respektabilnih kompanija, pojedinaca, udruženja, opština i gradskih institucija da prijave svoje ekipe uposlenica koje će igrati odbojku na humanitarnom turniru u Tuzli, koji za cilj ima prikupljanje donacija za kupovinu pokretnog mamografa za rano otkrivanje karcinoma dojke. U BiH nažalost imamo samo 3 mamografa na skoro 2 miliona žena, a rana prevencija je ključna u izlječenju karcinoma.