speaker-photo

Alma Ferović Fazlić

Direktorica Instituta za muziku, teatar i multimediju Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Alma Ferović Fazlić

Diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju. Postdiplomski studij završava i na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar u Londonu, koja joj 2019. godine dodjeljuje počasno zvanje Associate of the Royal Academy of Music (ARAM) kao jedinom bh. studentu do danas.
Osnivačica je Instituta za muziku, teatar i multimediju (iMTM), prvu i jedinu edukativnu platformu prvenstveno za muzički teatar. Od 2018. godine iMTM je licencirani predstavnik RSL AWARDS iz Londona za cijelu teritoriju BiH a od 2021. godine prva bh. članica ITI/UNESCO Network for Higher Education in the Performing Arts.
Zaposlena je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu koja joj dodjeljuje nagradu "Dr. Razija Lagumdžija", za najuspješnije rezultate u nastavi, umjetnosti i nauci u 2020. godini a dobitnica je i nagrade Univerziteta u Sarajevu za najveći doprinos u umjetnosti u 2020. godini. Njeno internacionalno koncertno iskustvo obuhvata UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A.R.Rahmanom, sa kojim nastupa u UK, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuwaitu i Singapuru, londonskom "Royal Festival Hall" sa Orkestrom Londonske filharmonije. Teatarsko iskustvo obuhvata i mjuzikl "Lord of the Rings" u kojem je igrala na sceni Kraljevskog teatra Drury Lane, najstarijeg i najvećeg teatra u Londonu a filmsko iskustvo i ulogu u bollywoodskom hitu Rockstar, indijskog reditelja Imtiaza Alija.
Producentica je i muzička rediteljica prvih i najpopularnijih mjuzikla u BiH, među kojima su: "Briljantin”, "Footloose”, ”Dirty Dancing”, ”Annie” i ”Flashdance”, gala koncerta “Broadway-West End mjuzikli 80” i predstave za djecu "Mravko Travko", koji su se proteklih godina izvodili u BiH i Hrvatskoj.