speaker-photo

Edina Selesković

Direktorica Festivala savremene žene, BiH

Edina Selesković je interdisciplinarna savremena umjetnica s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom. Rođena je u Bosni i Hercegovini, a u SAD-u živi još od 1991. godine. Diplomirala sa poznate likovne akademije Corcoran School of Art u Washingtonu na odsjeku skulpture. Iz ateljea u Njujorku, njeni radovi su izloženi na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi u galerijama širom Sjedinjenih Država, te u Europi i Aziji.

Edinina saradnja sa etabliranim i mladim umjetnicima iz cijelog svijeta dovela je do karijere orijentisane ka 'artifikaciji' društva, motivisane savremenom umjetnošću i inspirisane dijalogom.
 Edina je također jedna od osnivača umjetničke zajednice Williamsburg u New Yorku i umjetničkih kolaborativa The Stoodio i Anie Rexe. Osnovala je i prvi program Artist in Residence u BiH u partnerstvu s Međunarodnom galerijom portreta Ismetom Mujezinovićem. Njezin životopis također uključuje rad s NASA-om, uspostavljanje Festivala savremene žene, mentorstvo, rebrendiranje nacionalne košarkaške reprezentacije i još mnogo toga.

Edina je dobitnica brojnih nagrada uključujući Sculpture Space Fellowship, Sam i Adele Golden Foundation Fellowship u New Yorku. 2020. godine dobitnica je i Svjetske nagrade za društveno angažirane vizuelne umjetnike (World Citizen Artist), a 2021. njena instalacija RSD Sloboda je dobila No Limit zlatnu nagradu. Instalacija Think Freedom dobila je nagradu Primio Arbiter Fata Verde SyArt Award od Sorrento Fondacije u Sorrentu, Italija. Edina je članica Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Edina živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli.