speaker-photo

Ena Dujmović

Dizajnerica i kreativna direktorica Plusminus-a, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Ena Dujmović (31) rođena je u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu. Završila je Srednju školu primijenjene umjetnosti u Sarajevu, odsjek tekstilni dizajn. Upisala je Kunstuniverzitat Linz u Austriji na odsjeku tekstilni dizajn i nakon godinu dana Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek produkt dizajn gdje je diplomirala kao student s najboljim radovima generacije i 2016. Imala samostalnu izložbu u Galeriji Reifeissen banke u Sarajevu.
Nakon diplomiranja radila je u modnoj industriji kao kreator godinu dana te  krajem 2016. osnovala svoj modni brend Plusminus Fashion.
2017. godine imala je prvu Plusminus reviju u Mixer house u Sarajevu.
2019. godine dobila je priznanje i nagradu za modni dizajn od BIG SEE platforme i predstavljala svoju zemlju u Ljubljani kao najbolji dizajner iz BiH u kategoriji “Wearable art”.
Plusminus kao brend iz godine u godinu je rastao i prodavao se u mnogim zemljama od Njemačke do Emirata. Iza sebe ima mnoštvo kolekcija, produkta, saradnji, editorijala.
Mnoge poznate ličnosti nosile su kreacije nastale u ovom studiju, a mnogobrojni editorijali objavljeni su u svjetskim modnim časopisima.

Radila je za mnoge firme kao kreativna direktorica, setup designer, kostimografkinja i stilistica te je 2020. radila na videu za poznatu svjetsku kuću Foreo koji se puštao na najvećem Led ekranu na svijetu u Hong Kong-u.

Do sada bila je učesnica na mnogim izložbama, prezentacijama, panelima u cijeloj regiji.
Ena Dujmovic trenutno je dizajnerica i kreativna direktorica Plusminus-a, živi i radi u Sarajevu.