speaker-photo

Goranka Goga Sarić

Arhitektica i vlasnica, utemeljivač kompleksa ruralnog turizma "Herzegovina Lodges", BiH

Goranka Goga Sarić, arhitektica i vlasnica, utemeljivač kompleksa ruralnog turizma "Herzegovina Lodges"

Arhitektica, urbanistica sa 20 godina iskustva rada u Holandiji /radila na različitim projektima spajanja kultura i gradova/.
Saradnik na par projekata: kako projektovanjem javnog prostora grada spojiti i povezati ljude, na koji način javni prostor grada utiče na psihu ljudi.

Nakon 20 godina života u Holandiji vraća se u rodni kraj - i kreće sa ostavarivanjem prijeratnog "sna" - stvaranje kompleksa agro turizma "Herzegovina Lodges" na Boračkom jezeru.
Spoj kulture, nasljeđa i kulturnog turizma. Projekat "Herzegovina Lodges" je svojim dizajnom, mjestom u prirodi, organizovanjem kulturnog ljeta svake godine stavio "selo" na kartu kulturnih zbivanja regije Hercegovine. Po uzoru na agro turizam Italije i Španije, napravili smo jednu oazu mira u prirodi gdje naše goste sa svih strana svijeta upoznajemo sa lokalnom kulturom, tradicijom i, naravno zaboravljenim receptima naših predaka. "Stopama Bogumila", "Kušaj Lokalno", "Socijalistički Grad' su samo par tema koje nudimo gostima koji dolaze u naš kraj.

Organizovanje kulturnog ljeta na selu je jedan od ciljeva: dovesti kulturu u manje sredine gdje je puno manje mogućnosti poslušati dobar koncert, prisustvovati u večerima poezije ili projekciji Art filma. I u svemu tome: želimo da postavimo Ženu u centralno mjesto tako da ću nabrojati samo mali niz naših gošći prošlih godine:
orijentalista i književnica Jasna Samić, pjesnikinja Amila Posavljak, režiserka Mila Turajlić, arhitektica Arna Mačkić i tako dalje.

Sve u svemu, u vremenu kad malo cijenimo domaće, kad nam mladost masovno odlazi iz zemlje...