speaker-photo

Jelena Zorić

Novinarka čija je uža oblast istraživačkog rada bezbednosni sistem i pravosuđe, naročito organizovani kriminal, Beograd Republika Srbija

Jelena Zorić, novinarka čija je uža oblast istraživačkog rada bezbednosni sistem i pravosuđe, naročito organizovani kriminal.

Jelena je kao deo istraživačko dokumentarnog tima, uradila i vodila brojne epizode, emisije “Slučaj“ na Insajder TV koja je posvećena nerazjašnjenim i kontroverznim kriminalističkim slučajevima.

U medijima radi od detinjstva. Već sa devet godina bila je voditeljica dečijih emisija na lokalnom radiju i televiziji u Vršcu. Kao novinarka je radila na TV Studio B do 2014 godine i na TV N1 do maja 2021. godine.

Autorka je emisija u kojima su razotkrivane afere „Helikopter“, „Krušik“ i „Jovanjica“ i serijala potresnih emisija o funkcionisanju kovid bolnica tokom pandemije korone. Zbog izveštavanja tokom prve godine pandemije, nagrađena je i najvišim državnim priznanjem. Autorka je i zapaženih tekstova na temu organizovanog kriminala u beogradskim nedeljnicima.

U javnosti je posebno zapažen njen profesionalni pristup u izveštavanju i iz vanrednih situacija kakvi su bili masovni protesti julu 2020. godine.

Profesionalizam koji iskazuje i u radu na tzv. „osetljivim slučajevima“, kakvo je i njeno dugogodišnje praćenje afere iz oblasti organizovanog kriminala, donelo joj je niz priznanja, ali i probleme. Zbog izveštavanja o slučaju „Jovanjica“ u nekoliko navrata upućivane su joj pretnje, ali je njen rad – sa druge strane – nagrađen i brojnim profesionalnim priznanjima. Mediji je zato često nazivaju najnagrađivanijom novinarkom u regionu tokom poslednjih godina.