speaker-photo

Mara Bratoš

vizualna umjetnica

Mara Bratoš je talentirana umjetnica koja je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za filmsku i TV režiju. Nakon toga, ostvarila je suradnju s nekoliko uglednih časopisa, među kojima su Cosmopolitan, Globus, Elle i Klik. Od 1999. do 2015. godine bila je urednica fotografije u financijsko-poslovnom magazinu "Banka". Tijekom svoje karijere, Mara je uspjela razviti vrlo plodnu suradnju sa zagrebačkim kazalištima, te je od 2006. do 2014. godine radila kao fotografkinja-dokumentaristica sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a nakon toga i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

Njezin rad prepoznat je i nagrađivan na nekoliko prestižnih natjecanja, uključujući Nagradu za najboljeg mladog autora (Hrvatska fotografija 1995., Umjetnički paviljon, Zagreb) i Nagradu ocjenjivačkog suda hrvatske sekcije AICA-e (Zagrebački salon mladih za dizajn i primjenjene umjetnosti, Dom hrvatskih umjetnika Zagreb), koje je dobila 1999. godine. Živi i radi u Zagrebu, a aktivno je uključena u nekoliko umjetničkih organizacija, poput ULUPUH-a (Udruga likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Hrvatske), HZSU-a (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika), HDFD-a (Hrvatsko društvo filmskih djelatnika) i HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika) Dubrovnik.

Njezin rad je već duže vrijeme prepoznat i cijenjen kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Tijekom svoje karijere, Mara Bratoš izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, čime je stekla reputaciju jedne od najznačajnijih hrvatskih suvremenih fotografa. O njoj su pisali mnogi ugledni kritičari poput Leonide Kovač, Sandre Križić Roban, Antuna Maračića, Marije Tonković, Slavena Tolja, Gorana Trbuljaka, te Višnje Slavice Gabaut i drugih.