speaker-photo

Razija Mujanović

Team Manager ženskih selekcija Bosne i Hercegovine

Razija Mujanović

Razija je košarkašku karijeru započela u Jedinstvu iz Tuzle s kojom je postala i Europski klupski prvak 1989. godine. Nakon Tuzle, jedna od najboljih jugoslovenskih košarkašica se selila i igrala u raznim klubovima u Americi, Brazilu, Italiji, Španjolskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj. U Americi je 1998. godine nastupila u ženskoj profesionalnoj ligi (WNBA) za ekipu Detroit Šok-a (Detroit Shock). Raziji je cjelokupna karijera trajala 26 godina.

Za reprezentaciju Jugoslavije prvi veliki nastup je bio na ljetnjim olimpijskim igrama održanim u Seulu 1988. godine kada je sa reprezentacijom osvojila srebrnu medalju. Zapažen uspjeh sa reprezentacijom Razija Mujanović je imala i na Svjetskom prvenstvu 1990. godine kada je takođe osvojila srebrnu medalju. Zadnju utakmicu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odigrala u septembru 2007. Iste godine je proglašena za Sportsku ličnost Bosne i Hercegovine.

Legenda europske košarke četiri je puta proglašena najboljom košarkašicom na kontinentu, isto toliko puta je osvojila klupskih naslova prvaka Europe. Sa reprezentacijom bivše države bila je "srebrna" na Olimpijadi u Seulu i jednako sjajna na EP. S reprezentacijom BiH, u ratu, osvojila je zlato na Mediteranskim igrama.

U aprilu 2019. godine je angažovana kao Team Manager ženskih selekcija Bosne i Hercegovine ispred Košarkaškog saveza BiH.