speaker-photo

Samira Ceribašić

Samira Ceribašić, suosnivačica i CFO CORE MUC GmbH, SR Njemačka

Poduzetnica i mentorica za strateško upravljanje malim i srednjim biznisom

  • Autorica mentorskog programa „Tvoj Jedinstveni Biznis Kod“ namijenjenog poduzetnicama i onima koje to žele postati
  • Suosnivačica i član Uprave kompanija CORE d.o.o. u Sarajevu i CORE MUC GmbH u Minhenu
  • Suosnivačica i predsjednica neprofitnog udruženja Bosanskohercegovačka škola u Minhenu
  • Suosnivačica i edukatorica u VitaMiNet mreži – ženska mreža koja podržava lični i porfesionalni razvoj Balkanki u Minhenu
  • Suosnivačica i strateška liderica poslovnog event-projekta u Minhenu „Biznis bez granica“ – prva ekonomska konferencija za razmjenu iskustava vlasnika malih i srednjih biznisa na području Njemačke i Balkana u cilju širenja biznisa izvan trenutnih poslovnih granica 

Samira Ceribašić je već preko 25 godina u različitim menadžerskim strukturama njemačke automobilske industrije. Počevši od produkt-menadžmenta u DaimlerChrysler centrali u Berlinu, preko strateškog menadžmenta u Poslovnoj jedinici Mercedes-Benz u Minhenu, pa do suosnivačice i članice Uprave porodične kompanije CORE sa sjedištem u Sarajevu i CORE MUC sa sjedištem u Minhenu. 

Prelazak iz velikog koncerna u privatno poduzetništvo se pokazao kao sasvim prirodan rast u vlastitom razvoju karijere. Kroz studij i rad stečena internacionalna iskustva iz strateškog menadžmenta, samostalno poduzetništvo te osnivačko iskustvo na bh. i njemačkom tržištu obogaćuju riznicu akademskog znanja i liderske prakse koja danas oblikuje njen mentorski rad i program pod nazivom „Tvoj Jedinstveni Biznis Kod“. 

Samira Ceribašić sugeriše da uloga savremene žene u poduzetništvu postaje za društvo i ekonomski razvoj društvene zajednice iz godine u godinu sve prezentnija. Veće prisustvo žena na rukovodećim pozicijama vodi ka tome da umrežavanje i mentorstvo dobivaju sve više na značaju. Iskustva mentorskih programa zadnje decenije potvrđuju da ciljana razmjena znanja i prilagođena mentorska podrška puno brže vode ka produktivnijim i boljim poslovnim rezultatima te ka boljoj usklađenosti privatnog i poslovnog života.

Iz ličnog iskustva, kao supruga i majka dvoje djece (26 i 14 godina), u svom mentorskom izlaganju za Festival savremene žene, Samira Ceribašić posebno ukazuje na važnost ženskog poduzetničkog mindseta i potrebu harmoniziranja privatnog i poslovnog života savremene žene. Naročitu pažnju pridaje pravovremenom osvješćivanju o usklađenosti sa samom sobom.

Festivalski mentorski program nosi naziv Mindset savremene žene