speaker-photo

Zlatko Berbić

Osnivač i vlasnik Radio Kameleona, BiH

Zlatko Berbić, osnivač i vlasnik Radio Kameleona, rođen je 1960. godine u Tuzli. Gimnaziju Meša Selimović završio u Tuzli, 1979. godine. Na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu diplomirao 1986. godine. Tokom studija 1979. godine do 1986. godine aktivan na muzičkoj sceni ex Yu vodeći mnogobrojne diskoteke i muzičke bendove. Poduzetnik je od 1979. godine.

Radio Kameleon, kao kulminacija višegodišnjeg rada u muzičkom svijetu, osnovan 1992. godine kao druga privatna radio stanica u regiji, je postao sinonim modernog, otvorenog, humanog, drugačijeg i zabavnog programa.

Agencija Colloseum osnovana je 1997. godine, kao sestrinska kompanija Radio Kameleona a danas uz B-Marketing (outdoor media) čini kompaniju, koja je vrlo uticajna i podržava razvijanje ideja slobodnog poduzetništva i razvoja pozitivne poduzetničke atmosfere u BiH.

Njegove kampanje donijele su i prepoznatljive vrhunske rezultate (dva Guinessova rekorda) kao i velike regionalne projekte humanitarnog i edukacijskog karaktera (Moj život moja pjesma, Olovka piše srcem, Ne okreći glavu, Žetva, itd.)

Od 1997. godine kroz svoju NGO Radio Kameleon Otvorena mreža za ljudska prava i demokraciju, Kameleon nastavlja svoj pionirski put u razvoju ne-profitnih organizacija u regiji i do danas je prepoznatljiva po velikom broju humanitarnih, društveno korisnih i angažiranih projekata sa ciljem pomjeranja granica.

Zlatko Berbić je pionir medijskog biznisa, potpredsjednik IAA International Association of Advertisers, osnivač i prvi predsjednik Rotary Kluba Tuzla ’99, član Skupštine Olimpijskog komiteta BiH,predsjednik Biciklističkog saveza BiH.

Rekreativno se bavi biciklizmom, tenisom i nogometom. U drage hobije upisuje putovanja, kampovanje i planinarenje. Pasionirani putnik, prepješačio je mnoge europske planine a 1999. godine dosegao je i vrh Kilimanjara.

Dobitnik je Zlatne povelje Internacionalne Lige Humanista 2010. godine. Ove godine kandidirao se za načelnik općine Tuzla.

Zlatko Berbić je otac petero djece. Živi i radi u Tuzli.