Učitavanje

Adnan Hajrulahović Haad je BH modni dizajner, živi i radi u Sarajevu. Član je ULUPUBIH. Svoje kolekcije prezentirao je revijama u Bangkoku, Beču, Dizeldorfu, Beogradu, Zagrebu, Svetom Stefanu, Tirani i drugdje  pod vlastitim brendom HAAD. Iza dizajnerskog brenda HAAD stoji i vlastita produkcija. Surađivao i surađuje sa mnogim javnim i slavnim ličnostima u BH i regionu.

U svom bogatom dizajnerskom opusu imao je priliku istraživati sve aspekte mode. Na samom početku svog dizajnerskog djelovanja istraživao je apstraktnu i konceptualnu modu, pripremao  pret a porte kolekcije, radio je redi tu ver kolekcije, dizajnira i sportsku modu, zanimao se za  industrijsku modu ali fokus njegovog dizajna ostao je na visokoj modi. Bavio se i stylingom za televizije i video produkciju. Radio je kostime. Dizajnirao obuću, torbe i asesoare.Uređivao radijsku modnu emisiju. Godinama je bio modni urednik lifestyle magazina Magazine. Ima modnu kolumnu na Muškom portalu. Dizajnirao je za mnoge korporacije. Sarađivao sa Coca –Colom. Znanje i iskustvo u modi je do sada uložio u formiranje znatanog broj tekstilnih i modnih profesionalaca u svim sferama djelovanja, šivača, krojača, konstruktora i dizajnera. Na BH modnoj sceni pionir je slobodnog i brendiranog  pristupa modi. Kooperirao u izgradnji mnogih BH modnih brendova a i same BH modne scene.

Dobitnik je modnog priznanja AzianLinc za najboljeg dizajnera i dizajn u Taji svili 2005 godine. Haad-ovom revijom „San o Katarini(Kosača)“ 2008 godine otvoreni su dani kulture Europe u Beču u čuvenoj bečkoj vijećnici. Dizajnirao je dres košarkaške reprezentacije BiH u kome je selekcija U16 osvojila zlato Europe 2015 godine. Dizajnirao je i bio službeni dobavljać opreme a u  sklopu svoje sportske linije HAAD get a game kompletnu sportsku opremu za premijerligaše BIH u fudbalu, FK Sarajevo, NK Velež, NK Čelik i NK Radnik. Reprezentacija BIH u košarci, rukometu kao službenu opremu nosili su HAAD get a game. Danas Haad get a game nose mnogi sportski kolektivi i BH reprezentacija ritmičke gimnastike i  BH reprezentacija ultra trkača BURT.

Glumica Angelina Jolie ima HAAD-ovu haljinu inspirisanu srednjim vijekom i neformalno posljednjom BH kraljicom Katarinom Kosaća.

Haad je jedan od rijetkih dizajnera u svijetu koji ima i svoj audio logo a zahvaljujući saradnji sa muzičarem Mariom Zlatinićem i mezzosopranom Gordanom Topić. Za svaku svoju kolekciju pravi i muziku koja prati istu.

Svoju modnu inspiraciju crpi iz bogate historiske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine i smatra da je uloga modnog dizajnera osim da ponudi nova estetska i praktična rješenja u odijevanju i to da čuva i njedri identitet naroda kojem pripada. Ne priznaje trend kao kategoriju i smatra da je potreba čovjeka da ide dalje i traži moderna i nova  rješenja  ali da ono što je  lijepo uvijek će biti lijepo.

Haad smatra da odijelo ne čini čovjeka ali govori o čovjeku više nego on sam o sebi može reći. Najbolja haljina za njega je ona u kojoj se žena najbolje osjeća, ne priznaje kompromise u odijevanju.  Vjeruje da postoje dame koje se zagrnu krpom i izgledaju kao da su odjenule haljinu od milion dolara ali i one koje u haljini od milion dolara izgledaju kao da su se zagrnule krpom, dama je bitna a ne haljina. Vjeruje da su dame mnogo ljepše u njegovim očima nego u odrazu svog ogledala. Vjeruje da su najveći dizajneri oni koga ljudi nose.

Otac dvoje djece, živi u ljubavi sa BH make up artisticom Editom Hajrulahović koja mu je i partner u brendu Haad. Haad je sin zlatara i unuk krojača i frizera i smatra da su makaze i ljepota njegova genska simbioza.

Veliki je zaljubljenik u prirodu i smatra da je čovjek sretan u onoj mjeri koliko zadrži i očuva odnos sa prirodom i svijetom koji ga okružuje. Bavi se pisanjem i 2011 godine objavio je knjigu poezije „Tokovi tame“ a uskoro će svjetlo dana ugledati i njegov roman prvijenac.