Učitavanje

Aldina Topčagić je plesačica savremenog plesa, koreografkinja, producentica i direktorica kulturnog udruženja Art Alive Kulturverein.
Rođena je u Bosanskom Novom, a trenutno živi i radi u Austriji i po cijelom svijetu.
Aldina je kooperirala sa mnogobrojnim institucijama, a između ostalog je kreirala za i nastupala u sljedećim umjetničkim kućama: “Guggenheim Museum Bilbao”, “Royal Museum of Fine Arts of Belgium”, „BOZAR“, i “Balthasar Brussels” Belgija, “Artlemo Galerie Berlin” Njemačka, “Musiikkitalo – Helsinki Music Center” Finska, “Fabrica de Arte Cubano” u Havani na Kubi, galerija „Novi Hram” u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, „Bajor Gizi Musem“ Budimpešta, Mađarska, „Universalmuseum Joanneum Joanneumsviertel“, „Kunsthaus Graz“, „Papierfabrik“, „Oper Graz“ kao i za „Zimmerman- Kratochwill Galerie“ Austrija.

U svojim trans- i multidisciplinarnim projektima kombinira savremeni ples, muziku, zvučnu instalaciju, film, fotografiju, arhitekturu, književnost i obrazovanje. Oni se realizuju u obliku instalacija, intervencija i performansa.
Njezin se rad bavi temama kao što su samorefleksija, osvješćivanje, identitet, porijeklo pojedinca, mjesto pojedinca u društvu i njegovi međuljudski odnosi.
U maju 2017. godine proglašena je “Umjetnicom Mjeseca” od strane Austrijskog Kulturnog Foruma / Austrijske Ambasade u Briselu.
Godine 2020 režirala je dva kratkometražna plesna filma „couch me!“ i „What-a-Mel-on“ koji su, uz brojne nominacije, osvojili i osam nagrada za “Najbolji Eksperimentalni Film” i “Najbolji Režiser” u SADu, Južnoj Americi, Evropi i Aziji.

Web stranica: www.artalive.at