Učitavanje

Amila Terzimehić je rođena u Sarajevu gdje je završila osnovnu školu a potom i Prvu gimnaziju. Od svoje sedme godine do dvadesete se bavila ritmičkom gimnastikom u kulubu “Bosna”. Svih trinaest godina je bila državna prvakinja u svakoj konkurenciji, a 2004. godine i olimpijska kandidatkinja za Atenu. 1998. godine biva izabrana za najperspektivniju sportistkinju u BiH, a 2005. godine biva nagrađena Specijalnim priznanjem za razvoj sporta u našoj državi.

Iako se veći dio života Amila bavila sportom, po završetku gimnazije upisuje poetski teatar mladih Juventa koji vodi cijenjena glumica Jasna Diklic. Zaljubljuje se u ovaj poziv i potom upisuje  Akademiju scenskih umjetnosti koju u septembru 2011. godine uspješno završava u klasi prof. Ermina Brave i doc. Džane Pinjo, na predstavi “Murlin Murlo” Nikolaja Koljade. I kako je u sportu bila vrhunska, Amila 2010. biva proglašena za studentkinju generacije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U novembru 2015 na festivalu Susret pozorista u Brčkom, dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu za lik Ljubice koju igra u predstavi „Mali mi je ovaj grob“ u režiji Dine Mustafića.

2018 godine je dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu FIST u Beogradu za ulogu u predstavi Elektra.

Amila Terzimehić je bila članica Dance Mess Company, čiji je pokretač Festival “Mess” i direktor Dino Mustafić. Amilin uspon kao glumice sarajevska publika ima priliku pratiti u predstavama koje se nalaze na repertoaru SARTR-a (“1984″, “Strah i bijeda Trećeg rajha”, “Odette&Odile”, „Zivotinjska farma“, „Prst“, „Bio je lijep i sunčan dan“, „Mali mi je ovaj grob“, „Sve se nekako preživi osim smrti, Elektra, Snijeg, itd.). Na ono čime je ova talentovana tridesetjednogodišnja glumica skrenula pažnju šire javnosti jeste saradnja sa Pierce Brosnanom na filmu “Novembar Man”. U filmu glumi Ruskinju, ženu koja je borac i špijun, kao i u filmu Winnettou The Old Shatterhand,  i italijanskom filmu oskarovca Gabriele-a Salvatoresa „Se ti abbraccio non aver paura“.
Već tri godine Amila Terzimehić je zaposlena na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kao asistent na predmetu Ples.

Filmovi:

Pivac; režija: Sabrina Begović , BiH
Vivegam; režija: Siva; Indija
Pink Elephant, režija : Ado Hasanović; Italija.
Secret from the past, režija: Rasit Gorgulu; Turska
Fearing in Sarajevo, režija: Christopher Peditto, USA, BiH
Winnetou & Old Shatterhand, režija: Philipp Stolzl; Njemačka
The Novembar Man, režija. Roger Donaldson; USA
Top je bio vreo, režija: Boban Skerlić; Srbija
Se ti abraccio non aver paura, Gabriele Salvatores, Italy
Summer Dew, Carlo Chiaramonte, Italy