Učitavanje

EDINA SELESKOVIĆ je interdisciplinarna savremena umjetnica s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom. Tražeći odgovore na pitanja o ulozi kulture u našem društvu, Edina mijenja percepciju o umjetnosti i umjetniku, a njene public art instalacije na svojoj globalnoj misiji aktiviraju javni dijalog, povezujući mlade ljude i kreativnost, kulturne institucije i zajednice, umjetnost i nove tehnologije.

Edina Selesković je rođena u Bosni i Hercegovini, a u Sjedinjenim Američkim Državama živi još od 1991. godine. Diplomirala sa poznate likovne akademije Corcoran School of Art u Washingtonu na odsjeku skulpture. Iz ateljea u Njujorku, njeni radovi su izloženi na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi u galerijama širom Sjedinjenih Država, te u Europi i Aziji. Saradnja s etabliranim i mladim umjetnicima dovela je do karijere orijentisane ka ‘artifikaciji’ društva, motivisane savremenom umjetnošću i inspirisane dijalogom.

Edina je također jedna od osnivača umjetničke zajednice Williamsburg u New Yorku i umjetničkih kolaborativa The Stoodio i Anie Rexe. Osnovala je prvi program Artist in Residence u BiH u partnerstvu s Međunarodnom galerijom portreta Ismet Mujezinović. Njezin životopis također uključuje rad s NASA-om, uspostavljanje Festivala savremene žene, mentorstvo, rebrendiranje nacionalne košarkaške reprezentacije i još mnogo toga. Edina je dobitnica brojnih nagrada uključujući Sculpture Space Fellowship, Sam i Adele Golden Foundation Fellowship u New Yorku. 2020. godine dobitnica je i Svjetske nagrade za vizuelne umjetnike (World Citizen Artists), a 2021. No Limit zlatne nagrade za ambijent u BiH. Redovna je članica je Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Edina je i govornica na konferencijama poput Weekend Media Festivala, OPEN FEST-a, STEPS i CEO konferencije, EPD konferencija u Pragu, Češka, Sarajevo Innovation Summit, AoMo u Liverpulu, Velika Britanija. Gostujuća je profesorica na IEDC Bled School of Management. Edina živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli.