Učitavanje

Erna Šošević, poduzetnica, osnivačica i direktorica prve platforme za digitalno umrežavanje za privatni sektor Bizbook.ba i jedna od žena pionirki tehnološke startup scene u Bosni i Hercegovini.

Pravnica po struci,  nakon 11 godina radnog iskustva u realnom sektoru, u 33 godini života lansira Bizbook, alat koji uvodi digitalnu ekonomsku transformaciju u Bosni i Hercegovini. Njena ideja je proglašena najboljim BH startupom za 2018. godinu na međunarodnom takmičenju “Betapitch” u Mostaru, i to je prvi put da je žena osnivačica startup-a osvojila to priznanje. 2019 godine, njena kompanija je dobila regionalnu Runner-Up nagradu u Podgorici za postignuća u polju digitalizacije kompanija, da bi joj iste godine bilo  uručeno priznanje “Snaga izvrsnosti” u kategoriji preduzetništvo od Udruženja žena poduzetnica Bosne i Hercegovine. Bizbook je prvi digitalizirao četiri sajma privrede u Bosni i Hercegovini, a dobio je i investiciju za razvoj od Vlade Švicarske kroz projekt Makret Makers. Ove godine, njena kompanija je prva iz Bosne i Hercegovine koja je ispunila kriterije za ulazak u program EBRD-a “Star Venture Program” kao kompanije koja ima potencijal da osvoji nova tržišta.

Erna je govornica na mnogim lokalnim i regionalnim i evropskim konferencijama o startupima i poduzetništvu, mentorica i savjetnica za startupe, sudija na start-up natjecanjima i zagovornica većeg uključivanja žena u poduzetništvo. Predstavnica je SoGal Foundation iz New Yorka za BiH koji se zalažu za veću raznovrsnost u poduzetništvu.