Učitavanje

Goranka Goga Saric, arhitektica i vlasnik, utemeljivac kompleksa ruralnog turizma “Herzegovina Lodges”

Arhitekta, urbanista sa 20 godina iskustva rada u Holandiji /radila na razlicitim projektima spajanja kultura i gradova/.

Saradnik na par projekata: kako projektovanjem javnog prostora grada spojiti i povezati ljude, na koji nacin javni prostor grada utice na psihy ljudi.

Nakon 20 godina zivota u Holandiji vraca se u rodni kraj – i krece sa ostavrivanjem prijeratnog “sna” – stvaranje kompleksa agro turizma “Herzegovina Lodges” na Borackom jezeru.

Spoj kulture, nasljedja i kulturnog turizma.Projekat “Herzegovina Lodges” je svojim dizajnom, mjestom u prirodi, organizovanjem kulturnog ljeta svake godine

stavio “selo” na kartu kulturnih zbivanja regije Hercegovine. Po uzoru na agro turizam Italije i Spanije,

napravili smo jednu oazu mira u prirodi gdje nase goste sa svih strana svijeta upoznajemo sa lokalnom kulturom, tradicijom i, naravno zaboravljenim receptima nasih predaka. “Stopama Bogumila”, “Kusaj Lokalno”, “Socijalisticki Grad’ su samo par tema koje nudimo gostima koji dolaze u nas kraj.

Organizovanje kulturnog ljeta na selu je jedan od ciljeva: dovesti kulturu u manje sredine gdje je puno manje mogucnosti poslusati dobar koncert, prisustvovatiu vecerima poezije ili projekciji Art filma. I u svemu tome: zelimo da postavimo Zenu u centralno mjesto tako da cu nabrojati samo mali niz nasih gosci proslih godine:

orijentalista i knjizevnica Jasna Samic, pjesnikinja Amila Posavljak, reziserka Mila Turajlic, arhitektica Arna Mackic i tako dalje.

Sve u svemu, u vremenu kad malo cijenimo domace, kad nam mladost masovno odlazi iz zemlje –