Učitavanje

Knjiga: PREMIJERKA

Tekst: U ovoj knjizi Jadranka Kosor potanko izvještava o detaljima mnogobrojnih političkih susreta, donošenja odluka, o zakulisnim političkim igrama… U fokusu je pritom njezina uloga u okončanju pristupnih pregovora za EU; zasigurno, s ove vremenske distance, najuspješniji njezin doprinos hrvatskoj državnoj politici. Međutim, ova se knjiga ne bavi samo evidentiranjem političkih poteza, u maniri svojstvenoj većini knjiga sjećanja poznatih političara, pisanih često s očitom namjerom da se ostavi što ljepša slika o sebi i o svojemu doprinosu u političkoj povijesti.

Jadranka Kosor je talentirana pripovjedačica, izvrsnoga autorskog stila, ona govori i o razdobljima svojega života koji nisu toliko važni za javnost: o djetinjstvu, djevojaštvu, o novinarskim počecima u Večernjem listu i na Radio Zagrebu… Govori i o svojim brakovima. Piše razotkrivajući svoju osjećajnu stranu, bez uljepšavanja, govori potresno i o traumama koje su obilježile njezin život. Zbog toga ovoj knjizi prije pristaje žanrovska odrednica autobiografske proze nego memoaristike. Doista, valja istaknuti kako ova knjiga ide u red ponajboljih hrvatskih autobiografija. Ona će zbog svojih stilističkih kvaliteta zasigurno biti zanimljiva i čitateljima koji nisu primarno fokusirani na politiku. Velimir Visković

Biografija: Jadranka Kosor (Pakrac, 1. srpnja 1953.), hrvatska političarka, 9. predsjednica Vlade Republike Hrvatske.

Novinarska karijera

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Profesionalnu karijeru posvetila je novinarstvu, od 1972. bila je dopisnica Večernjeg lista i Radio Zagreba. Od 1991. do 1995. na Hrvatskom radiju je vodila emisije za prognanike, izbjeglice i stradalnike iz Domovinskog rata.

Politička karijera

Godine 1995. postala je potpredsjednica HDZ, a te je godine izabrana i u Hrvatski sabor. Potpredsjednicom HDZ-a bila je do 1997. godine. Do 2000. obnašala je dužnost potpredsjednice Sabora. Od 1999. do 2002. predsjednica stranačke Zajednice žena “Katarina Zrinski”. U Sabor je ponovno ušla 2000., a dvije godine kasnije izabrana je za zamjenicu predsjednika HDZ-a na VII. Općem saboru HDZ-a. Na parlamentarnim izborima 2003. godine ponovno je izabrana za zastupnicu u Hrvatskom saboru u I. izbornoj jedinici (Zagreb), ali je svoj mandat stavila u mirovanje jer je imenovana za potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske zaduženu za socijalna pitanja, te ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice u vladama premijera Sanadera obnašala je do 2009. godine.

Na predsjedničkim izborima 2005. godine, kao kandidatkinja HDZ-a izgubila je u drugom krugu od Stjepana Mesića.

Nakon ostavke premijera Sanadera, 3. srpnja 2009. Predsjednik Republike povjerio joj je mandat za sastavljanje Vlade.

Dana 6. srpnja 2009. nova Hrvatska vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika u glasovanju na kraju zasjedanja.

Vlada RH na čelu s Jadrankom Kosor uspješno je završila pregovore za pristup EU, i pripisuje joj pokretanje pregovora s mrtve točke nakon dogovora o arbitraži pograničnog pitanja sa Slovenijom. Kosor i Borut Pahor postigli su dogovor koji je omogućio deblokadu hrvatskih pregovora s EU.

U predzadnje tromjesečje vlasti Jadranke Kosor zabilježen je ekonomski rast.

Nekoliko mjeseci nakon odlaska s mjesta predsjednice Vlade RH, na stranačkim izborima dana 20. svibnja 2012., u prvome je krugu izbora ispala treća, ispod Kujundžića i Karamarka, koji su ušli u drugi krug izbora za novog predsjednika HDZ-a.

Prije proglašenja novog predsjednika, poslije ponoći 20. svibnja, napustila je dvoranu Vatroslava Lisinskoga u kojoj su se održavali izbori.

Privatni život

Dobitnica je nagrade “Zlatno pero” Hrvatskoga novinarskog društva, nagrade Europske zajednice za humanitarni rad, nagrade “Europski krug” Hrvatskoga europskog doma, nagrade za životno djelo “Ivan Šibl” HRT-a, počasno članstvo u Udruzi roditelja poginulih branitelja, a i počasna je dopredsjednica Udruge gluhoslijepih “Dodir”. Od 2007. je počasna predsjednica HVIDR-e. Godine 1998. dodjeljena joj je Spomen medalja »Vukovar«.[1]

Objavila je pet knjiga (dvije o Domovinskom ratu, dvije poezije i jednu autobiografiju). Govori engleski i njemački.[2]

Odlikovanja i priznanja

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića (1995.).[5]