Učitavanje

Jasna Diklić je bosanskohercegovačka kazališna, filmska i televizijska glumica.Jasna je 1976. godine diplomirala na odsjeku za scenske umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a prve glumačke korake ostvarila je na sceni Malog kazališta u Sarajevu (kasnije Kamerni teatar 55).

Rođena je 8.3.1946. godine u Sarajevu. Njezina majka Amalija bila je čuvena glumica i lutkarska redateljica pa je Jasna praktički prohodala u kazalištu. Odrastala je u sarajevskom naselju Marijin Dvor.

Jasna za kazalište kaže da je jedno od najmoćnijih instrumenta da čovjek shvati sebe, svijet u kojem živi i svoje mjesto u tom svijetu.

Ima dvoje djece, kćer Ljiljanu i sina Ismara. Ismar je redovni profesor matematike na Wellesley Collegeu u Bostonu,a Ljiljana doktor molekularne biologije,živi i radi u Lisabonu.

Do 1992. godine je na sceni Kamernog teatra 55 odigrala desetine uloga, a posebno se izdvajaju ona u “Djelovanju gama zraka na čudovišne nevene” Paula Zindela, , “Plavoj Jevrejki” Isaka Samokovlije, ,“Brisanom putu” Milice Novković „ Kati Kapuralici“ i drugim.

Igrala je u “Skloništu”, prvoj predstavi Sarajevskog ratnog teatra. Predstava je premijerno  izvedena tijekom opsade Sarajeva, 6.9. 1992. godine,a  Jasna je maestralno odigrala lik Mine Hauzen.Predstava je doživjela 110 izvođenja u zemlji i 27 u inozemstvu.  Ponukan time, Safet Plakalo je pred kraj rata napisao i“Memoari Mine Hauzen”. Jasna je i u ovoj predstavi odigranoj 125 puta briljirala i postigla da publika jedno vrijeme zaboravi njezino osobno ime i pamti je po imenu lika.

Još neke od predstava u kojima je igrala poslije ratnog perioda su “Marija Terezija”, “Kralj umire”, “Pucanje duše”,“Predsjednice”, “Četvrta sestra”, “Ženidba”, “Kamen”, “Šta smo to učinili”, “Djeca sunca”,“Tartif“.

Neki od filmova u kojima je ostvarila uloge su “Savršeni krug”, “Gori vatra”, “Dobro uštimani mrtvaci”, “Nebo iznad krajolika”, “Ritam života”, “Belvedere”, “Kao da me nema” , „Preko granice“ “Šangaj” „ Pun mjesec“. Kad su televizijske uloge u pitanju, Jasna Diklić je glumila u serijama “Viza za budućnost”, “Crna hronika”, “Krv nije voda”, “Pečat”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Kriza” i “Ne diraj mi mamu”.

Svoje bogato iskustvo nesebično prenosi i na nove generacije. Od 2001-2011. godine je Umjetnička rukovoditeljica i redateljica u Poetskom teatru mladih Juventa.

Na festivalima u regionu sa predstavama u kojima su učestvovali srednjoškolci dobili su 26 nagrada.

Od 2007. do 2009. godine je bila voditeljica dramskih radionica za djecu u Centru Skenderija.

S idejom da okupi i educira srednjoškolce s područja teatarske umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta, 2012. godine je pokrenula Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva “Juventafest”čija je direktorica.

Od 2018. godine piše kolumne za portal Radiosarajevo.ba.

Najveća postignuća

Za Jasnu Diklić se može reći da je heroina bh. glumačke scene. Svojim istančanim ukusom i nevjerojatnim smislom za scenu dala je pečat regionalnoj glumačkoj, kazališnoj i televizijskoj umjetnosti, a njezinim radom su mnogi impresionirani.

Za svoj rad je nagrađena brojnim nagradama. Neke od njih su  Najbolja glumica na Festivalu u Brčkom,najblja glumica radija BiH,“Žena godine” bosanskohercegovačkog magazina “Žena 21”, Nagrada za desetogodišnji rad, doprinos teatarskoj umjetnosti i očuvanje digniteta glumca časopisa za dramu, teatar i odgoj “TMAČA ART”, Adem Ćejvan nagrada za životno djelo, Nagrada Jurislav Korenić, Nagrada Kantona  Sarajevo za doprinos dramskoj umjetnosti,nagrade za životno djelo časopisa Ladies In i Story po mišljenju čitateljica i dramskih umjetnika.2019g. je dobila Zlatni lovorov vijenac Internacionalnog festivala MESS za doprinos umjetnosti teatra .