Učitavanje

Lidija Paulin je rođena 1990. godine. Violon čelo počinje svirati sa osam godina kod profesora Eduarda Šeršukova i Branislava Petrovića u Banja Luci, gdje završava i nižu i srednju muzičku školu. Osnovne studije završava u Banjaluci u klasi prof. Branislava Petrovića, master studije završava u Sarajevu u klasi profesora Yevgenija Xaviereffa.

Tijekom obrazovanja osvaja brojne prve nagrade i laureate u zemlji i inozemstvu i ostvaruje zapažene nastupe širom Europe i svijeta (Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Francuska, Katar, Crna Gora i BiH) kao solist, kao član seksteta, kvarteta, gudačkog dua i kao član klavirskog trija sa violinistkinjom Sonjom Vojvodić i pijanistom Dejanom Jankovićem.

Kao jedina čelistkinja iz Bosne i Hercegovine bila je član CEI-YO (omladinski simfonijski orkestar centralno evropske inicijative) 2007. pod vodstvom Igora Corettija (učenika Ricarda Mutija) sa kojima je nastupala u mnogim europskim gradovima. U Sarajevu u dvorani Zetra 2009. Godine sudjeluje na koncertu Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino (Firentinski simfonijski orkestar) pod vodstvom Ricarda Mutija. Vođa je dionice violončela STÜBA philharmonie orkestra iz Njemačke 2013 i 2014 godine.

Tijekom studija pohađa majstorske tečaje kod renomiranog čelisteValteraDešpalja, pijanistkinje Nataše Veljković. Pet godina sudjeluje na majstorskim radionicama Manhattan String Quarteta u Sarajevu. Na festivalu Muzika na Žici 2014., 2015. Pohađa majstorski kurs kod renomiranih čelista Rustama Komachkova iz Moskve i VioleteSmailović-Huart. Sa profesoricom Violetom Smailović-Huart je svirala u gudačkom kvartetu i triju i kao član orkestra i vođa radionice orkestra Festivala Muzika na Žici 2014., 2015. i 2016., te 2014. Godine na međunarodnoj turneji Dartmouth Symphony Orchestra.

Godine 2014.polaže audiciju za Sarajevsku filharmoniju gdje je i danas zaposlena. Kao solist, u lipnju 2016. godine, izvela je Koncert za violončelo i orkestar a-moll, Op.129 Roberta Schumanna uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije. Na šestom Sarajevo Chamber Music Festivalu (kolovoz, 2016.) formira klavirski trio sa Sonjom Vojvodić i Sonjom Marković s kojima je proteklih godina surađival, a i studirala. Na sedmom SCMF sudjeluje kao član gudačkog okteta zajedno sa Manhattan String Quartetom iz New Yorka i renomiranim profesorima iz New Yorka. Trio u ovom sastavu upisuje doktorske umjetničke studije 2018. Godine na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Ladislava Mezeija i trenutačno je nazavršnoj godini doktorata. Godine 2019. trio je pobjedom na festivalu „Viva-Musica“ dobio nastup u Carnegie Hallu u New Yorku. Trio je pobjednik i laureat natjecanja: „Davorin Jenko“ uBeogradu; Festivala slavenske muzike u Beogradu, Festivala talenata u Srijemskim Karlovcima, Republičkog takmičenja kamerne muzike u Beogradu, natjecanja „Konstantin Veliki“ u Nišui „Viva Musica“ u Herceg Novom.