Učitavanje

Maja Nikolić je u svijetu novinarstva od 2006. godine kada je završila studij Žurnalistike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Potiče iz novinarske obitelji jer je njen otac bio novinar uz kojeg se svaki dan budila i držala mu telefon dok bi zapisivao informacije.

Radila je na brojnim medijima u BiH: Slobodna Evropa, BHT, Media Centar, Dnevni list, BIRN i mnogi drugi. Za informacijama nije nikada ”trčala”, ali je od svake informacije znala pronaći svoju priču i svoj ugao pristupa priči. Njene teme su ljudska prava,  a posebno je usmjerena na ukazivanje činjenica kojima se i danas krše prava djece u obrazovanju.

Dva puta je dobila nagradu „Srđan Aleksić“. Dobitnica je dvije UNICEF-ove nagrade za profesionalno izvještavanje o pravima djece te dobitnica nagrade UN Women za profesionalno izvještavanje o pravima žena.

Također, dobitnica je i nagrade Europske unije za profesionalno izvještavanje o posljedicama od poplava i klizišta 2014.godine.


U svom poslu uglavnom se bavi temama ljudskih prava, a posebno je fokusirana na prava žena i prava djece. Zanimljivo je da je posljednjih godina svoj angažman posvetila temama ekologije. Njeni hobiji su  vozanje djece u školu i na treninge, kuhanje i ljubav. Njena. Sretna je, jer je majka i supruga i novinarka. Smatra da je novinarstvo najljepši poziv jer novinari pokreću svijet, svijest i savjest.