Učitavanje

Milka Tadić-Mijović je novinarka, analitičarka i predavačica novinarstva. Završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu, a magistrirala je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Objavila je više stotina tekstova, istraživanja i analiza u regionalnim i međunarodnim medijima. Koautorka je više dokumentarnih filmova, u čijem su fokusu zloupotreba moći i korupcija.

Novinarsku karijeru počela je kasnih 80-ih u Televiziji Titograd i Omaldinskom pokretu. Iz Crne Gore izvještavala je  za više jugoslovenskih medija (StavDanas, Radio B92…). Bila je među pokretačima/cama magazine Krug, a 1990. i među osnivačima/cama Monitora, prvog nezavisnog nedjeljnika u Crnoj Gori. Tokom 90-ih, kao članica UJDI-ja angažovala se u antiratnim aktivnostima.

Bila je dopisnica nedjeljnika Monitor iz Njujorka  od 1991.  do 1997, zatim  izvršna direktorica, novinarka i programska direktorica Monitora  od 1997. do 2015.  Dopisnica je Međunarodnog francuskog radija (RFI) od 1997. do 2012.

Osnivačica je Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), a njegova je predsjednica od 2016. Centar je fokusiran na istraživanja iz oblasti vladavine prava, korupcije, ljudskih prava, evropskih integracija itd.

Predavala je istraživačko novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, kao i u Institutu za medije Crne Gore

Tadić-Mijović je bila članica više međunarodnih tijela i komisija, bila je u Upravnom odboru Fondacije za otvoreno društvo u Crnoj Gori, predstavnica Srbije i Crne Gore u Komitetu za masovne medije Savjeta Evrope,  članica Komisje za medijsku politiku američkog Univeziteta Duke i Grada Beča (nekadašnja Karterova komisija) i td.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim konferencijama. O medijskim i političkim prilikama u Crnoj Gori držala je predavanja i govorila u Ujedinjenim nacijama, na Univezitetu Kolumbia, CUNY i drugim značajnim inostranim i domaćim institucijama.

Tadić-Mijović je dobila više nagrada za  novinarske radove i istraživanja. Reporteri bez granica uvrstili su je u svoju prvu listu Sto heroja informisanja u svijetu.