Učitavanje

Tijana Vignjević rođena je i odrasla u Sarajevu gdje je završila studij dirigovanja na Muzičkoj akademiji  Sarajevo 2001. godine, u klasi profesora Teodora Romanića, a postdiplomski studij iz orkestarskog dirigovanja na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, 2014. godine, u klasi profesora Uroša Lajovica. Usavršavala se na majstorskim klasama kod Gianluigija Gelmettija (Italija), Tamare Brooks (USA), Ernsta Schellea (Švicarska), Colina Mettersa (Velika Britanija).

 

Dirigentica je ženskog vokalnog ansambla Corona od 1997. godine.

Od 2002. godine je zaposlena kao profesorica orkestra u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo, a 2007. godine ponovno pokreće amaterski mješoviti hor u Akademskom kulturnom centru Univerziteta u Sarajevu- Seljo, koji je usljed agresije na BiH prestao sa radom 1992. godine.

Od 2009. godine sarađuje sa violončelisticom Belmom Alić na projektu promocije tradicijske muzike Bosne i Hercegovine kroz njeno izvođenje u autorskim aranžmanima za glas i violončelo.

Sa ansamblom Corona, mješovitim horom Seljo, orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo i duom Vignjević/Alić koncertirala je i osvojila brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima.

 

Čest je predavač na muzičkim radionicama u BiH i inostranstvu (USA, Holandija, Slovenija).

Radila je na brojnim teatarskim ostvarenjima (Narodno pozorište Sarajevo, Bosansko narodno pozorište Zenica, Kamerni teatar 55, Sarajevski ratni teatar- SARTR, Ulysses teatar- Hrvatska, Lutkarski studio Sarajevo, Pozorište mladih Sarajevo), nekoliko filmskih i konceptualnih projekata (Bijenale u Veneciji) kao dirigentica, korepetitorica, muzička saradnica, kompozitorica i aranžerka.

Kao dirigentica je sa orkestrima i horovima nastupala u BiH i zemljama regiona, te Francuskoj, Njemačkoj, Tunisu, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Austriji, Italiji.