speaker-photo

Sanela Jurišić

Sanela Jurišić Izvršni direktor za ekonomske poslove JP Elektroprivreda BiH

Sanela Jurišić, rođena i odrasla u Tuzli

Davne, turbulentne ratne 1992.godine završila je Gimnaziju Meša Selimović u Tuzli, nakon čega, usljed ratnih dejstava, svoj boravak nastavlja u Njemačkoj, u Hamburgu.

Stav i osjećaj da nigdje nije lijepo kao kod kuće i u svojoj domovini, doprinio je njenom povratku u BiH. Svoje dalje boravište nastavlja u Tuzli te 2021.godine upisuje studij Engleskog jezika i književnosti na filozofskom fakultetu u Tuzli, čiji je apsolvent i dan danas.

Zbog nekih ličnih preokupacija, ubrzo mijenja smjer obrazovanja, te na kraju dobija dipomu bachelora ekonomije.

Trenutno je student drugog ciklusa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, smjer Finansije, bankarstvo i osiguranje.

Što se tiče jezičnih vještina, engleski i njemački jezik govori odlično, te ima završeno obrazovanje nivoa C1 za oba jezika.

Njeno radno iskustvo kreće od 1997.godine, kada je sve do 2001.godine bila nastavnik Engleskog jezika u osnovnoj školi Slavinovići u Tuzli.

Nakon toga, počinje njeno aktivno zanimanje za ekonomiju kao naučnu oblast, te se zapošljava kao službenik u knjigovodstvu gdje je bila zaposlena od 2002. do 2008.godine.

Od 2008. pa sve do januara 2023.godine radi kao ekonomista za finansije u firmi Deling doo Tuzla.

“Smatram da nakon 21 godinu aktivnog rada u privredi u sektoru finansija, računovodstva i revizije mogu sa sigurnošću reći da sam uspješno obavljala poslove u oblasti interne kontrole, praćenja primjene zakona, pravilnika, opštih akata u velikom preduzeću, te sarađivala u radu eksterne revizije angažovanih lica, uz predlaganje odgovarajućih rješenja. Moji radni zadaci, pored navedenog su i redovno formiranje i knjiženje poslovne interne i eksterne dokumentacije, obračun i kontola uplate poreza i doprinosa te rad na pripremi dokumentacije na tenderima na našem i inostranom tržištu. Redovno sam obavljala i korespodenciju sa poslovnim partnerima na engleskom i njemačkom jeziku. Svoje znanje nakon završenog Ekonomskog fakulteta – smjer finansije, računovodstvo i revizija dodatno sam usavršavala prisustvujući raznim seminarima i obukama, što mi je doprinijelo uspješnijem radu i pristupu sistemima informisanja te širenja mreže poznanstava sa finansijskim institucijama i ljudima iz oblasti u kojoj radim.”- Sanela Jurišić

2023. godine u januaru, završava sa dugogodišnjim radom u Deling doo Tuzla, te se vraća pozivu koji joj je u porodičnom naslijeđu i njena prva ljubav, te u srednjim školama radi kao profesor ekonomske grupe predmeta. Ističe da je zadovoljstvo rada sa djecom ono što je upotpunjuje i kao čovjeka, a znanje koje prenosi na učenike je najbolje što može učiniti u svom plodnom i dugogodišnjem radnom iskustvu.

Trenutno radi kao v.d. Izvršne direktorice za ekonomske poslove u JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo.

U proteklom periodu iskazala se humanitarnim i političkim djelovanjem. Društveno odgovorne aktivnosti preko nevladinih udruženja po kojima je poznata u gradu Tuzla i šire, te liderstvo u stranačkoj asocijaciji žena, u kombinaciji su proizveli jednu empatičnu a disciplinovanu ženu, odgovornu prema zadacima a osjetljivu prema ljudskim sudbinama.

Kao Izvršni direktor za ekonomske poslove primjenjuje svoje desetljećima sticano iskustvo u realnom sektoru, te ne krije ponos zbog toga što kao žena ima priliku pokazati svoja iznadprosječna znanja i vještine. Smatra da se dugogodišnji rad i sticanje znanja u praksi itekako isplati, i da joj primjena svega naučenog na ovoj izuzetno važnoj funkciji omogućava da naša prilično tradicionalna sredina uvidi da je spol nevažna komponenta u sagledavanju stručnosti i sposobnosti u izboru najboljeg kandidata za neku funkciju.

Udata je i majka dvadesetsedmogodišnje kćerke.