Izložba fotografija: Opstanak

PETAK 03.06.2022. | 12:00h | Međ. Galerija Portreta “Ismet Mujezinović”

ALP_4591
crtez 3

Naziv izložbe: OPSTANAK

Autor: Angelina Marković

OPŠTA BIOGRAFIJA

Angelina Marković (1987.)

Završila je srednju umetničku školu Tehno art u Beogradu. Nakon završene umetničke škole upisala je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku za dizajn tekstila gde je diplomirala 2012. godine. Master studije završila je 2013. godine na stampi na tekstilu. Radila je  kao saradnik u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti. Nakon boravka na fakultetu svoj umetnički razvoj nastavlja kao predavač na umetničkim radionicama različitog uzrasta u zemlji i inostranstvu. Imala je 7 samostanih izložbi  i učestvovala je na više grupnih izložbi.

OPIS IZLOŽBE

Iako floralni motivi dominiraju u Angelininom stvaralaštu, oni u „Opstanku“ koji sačinjavaju instalacije i crteži igraju još važniju ulogu. Kako bi prenela snažnu emociju o uticaju našeg turbulentnog vremena na život umetnika, ona predstavlja vitalnu snagu cveća pomoću mešavine materijala i tehnika. Tekstil kao medij se tretira kao nešto živo, a to se postiže neupredenom vunom što izražava prostor između: niti više integralni deo životinje, niti pak gotov proizvod. Drugi prirodni materijali služe sličnoj svrsi, naime želji da se očuva ono što je „dotrajalo“ i da mu se udahne novi život, na primer uvelo cveće. Oni se suprotstavljaju plastici koja usporava razvitak života ali u isto vreme odgovara nečemu što je već integrisano u sistem prirode. Celina svih ovih elemenata odnosi se na poetiku koja je ključna za ambivalentnu poruku ove izložbe.

Nazivi radova

1. Moja planeta, tapiserija, 2021.
2. Kovid19, instalacija, 2019.
3. Sećanja, minijature, 2022.
4. Postkovid, 2022.
5. Crtezi 

Predstava: Orlando Trip

PETAK 03.06.2022. | 20:00h | Narodno pozorište Tuzla

Screenshot_3

ORLANDO TRIP is a cinematic concert about the Orlando myth: It centres on the journey of a young man who is appointed ambassador to the Ottoman Empire, crosses the Mediterranean twice and finally returns as a woman. This story is told live in twelve songs based on lyrics by Anna Luca Poloni and narrative interludes. Video clips with scenic associations accompany the concert.

Ariost's Orlando Furioso and Virginia Woolf's Orlando are godfathers. A sea story. A triumph of the unconscious and the phenomenon of fluidity.
Sea change, that's what William Shakespeare calls fundamental changes and provides the central metaphor of the sea at the same time: The seemingly secure order of sea and land, art and nature, home and foreign, man and woman, conscious and unconscious, life and death is abolished. In the
midst of an era that elevates rigid boundaries to an omnipresent principle, ORLANDO TRIP sets a poetic counterpoint.

ORLANDO TRIP is sleek and opulent at the same time, and through its musical and cinematic storytelling, provides an international audience with sensory access to an iconic myth about metamorphosis, fluidity, crossing borders along the central metaphor of the sea.

Fox On Ice:
Lyrics & Performance: Anna Luca Poloni
Music & Visuals: Christian Mair
Language: English
Duration: 1 hour 15 minutes

Film: Naša svakodnevna priča

PETAK 03.06.2022. | 19:30h | Kaleidoskop

Naša svakodnevna priča je bosanskohercegovački igrani film snimljen 2015. godine u režiji Ines Tanović koja također potpisuje i scenarij. Udruženje filmskih radnika BiH izabralo je film kao kandidata Bosne i Hercegovine za nagradu na 88. dodjeli Oscara u kategoriji Oscara za najbolji strani film.

Film je imao svjetsku premijeru 19. augusta 2015. na 21. Sarajevo Film Festivalu gdje je prikazan u okviru Takmičarskog programa – igrani film. Naša svakodnevna priča je prvi igrani film Ines Tanović u kojem je pažnja usredsređena na jednu sarajevsku radničku porodicu, prateći komunikaciju među njenim članovima i njihovim životnim putevima dvadeset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini. Prema njenim riječima, film je “jednostavna, ali univerzalna priča jer govori o porodici koja se raspada, a u njoj ima i dosta bosanskog mentaliteta i humora.”

Koproducenti filma bili su Dokument Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Studio Maj (Slovenija) i Spiritus Movens (Hrvatska). Podržala ga je i Fondacija za kinematografiju na konkursu iz 2012, a dobio je i podršku Eurimagesa u iznosu od 90.000 eura.

Dodjela priznanja: Super Žena

SUBOTA | 19:00h | Narodno pozorište Tuzla

Dodjela-57-of-65

Slijedeći tradiciju, kao i svake godine do sada, proglašavamo i dodjeljujemo super žena zvanje, ali i predstavljamo najuspješnije žene iz svih sfera života.

Najuspješnijim Bosankama i Hercegovkama će biti dodijeljena priznanja za uspjehe i postignuća u protekle dvije godine. Izbor za Super ženu okupiti će sjajne dame sa nevjerovatnim životnim pričama koje su nasmijale ali i učinile da zaplačemo ponosni što se baš one nalaze u našem okruženju.

Priznanje “Super žena” od nastanka je imalo samo jednu misiju a to je – zahvaliti se na svemu što žene čine kako bi unaprijedile naše društvo.

Afterparty: Brown Sugar RnB

SUBOTA | 19:00h | R.K. Tuzlanka (Krov)

Brown Sugar RNB je najpopularniji projekat ovog žanara te se za svaki koji je i sam po sebi unikatan traži ulaznica više, družimo se na najunikatnijoj lokaciji u Tuzli uz R'n'B/Hip Hop/Trap club events.

Jagermeister vam predstavlja:
BROWN SUGAR RNB | Merakoon & Dj Soul | Sky Sumer Stage open air

Dobro došli na Sky Summer Stage, novi koncept noćnog izlaska na najunikatnijoj lokaciju u Tuzli!!
Vidimo se na krovu!