Učitavanje

TRIO Musica Salinea

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla je prošle godine u jeku pandemije koronavirusa pokrenulo novi veliki projekt. Naime, prošle je godine započeo s radom klasični klavirski trio pod nazivom Musica Salinea. Svjesni činjenice da su ovakvi sastavi rijetki na glazbenoj sceni ne samo grada Tuzle, već i Bosne i Hercegovine, odlučili smo ispuniti tu prazninu i započeti jednu novu i, sigurni smo, uspješnu priču.

Okupili smo tri vrsne mlade umjetnice, dokazane u svome radu i sa već zavidnim karijerama. Prošle smo se godine javnosti predstavili našom prvom koncertnom sezonom te smo pored Tuzle nastupali i u Sarajevu, Banja Luci i Srebrenici. Ove je godine pred nama druga koncertna sezona našega tria tijekom koje planiramo nastupati u gradovima širom Bosne i Hercegovine, ali i inozemstva.

Ovakvim načinom rada i djelovanja nastojimo obogatiti i oplemeniti kulturni život Tuzle i Bosne i Hercegovine te ukazati na značaj umjetnosti u društvu.

SARAY Iluminado Femme, Australija

Saray Iluminado Femme je ženski trio, tročlana derivacija originalnog petočlanog sastava SARAY Iluminado koji djeluje iz Melbourne, Australia od 2013, pod umjetničkom direkcijom Nele Trifkovic. Grupa se specijalizuje u novim izvođenjima Sevdaha i sefardske jevrejske muzike sa balkanskog podneblja. Od 2017, po potražnji australske publike za odredjene festivale i dogadjaje  posvećene ženama i temama o ženama formiran je i trio sastav Femme, koji je imao evropsku premijeru na sicilijanskim festivalima Alkantara i Scialla u Palermu i Zafferani.  Grupa je poznata u Australiji po svojim estetski upečatljivim nastupima u kojima se prepliće kombinacija muzike, priče, poezije i vizuelne projekcije, kojom Trifkovic širi poznavanje bosansko-hercegovačkekao i šire kulture regiona i sjevero-istočnog Mediterana.

www.sarayiluminado.com

Irine Vela

DUO WE

Belma Tuzović- Mujkić, gitara i Ana Pokrklić, flauta.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina.