speaker-photo

Ines Tanović

Rediteljica, scenarista i producent, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Ines Tanović - rediteljica, scenaristica i producentica.

Rođena u Sarajevu 1965. Završila Prvu gimnaziju – Odsjek organizacija kulturnih aktivnosti. Diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za dramaturgiju.
Profesionalni član Udruženja filmskih radnika BiH od 1988.

Zajedno sa svojim ocem Sejfudinom Tanovićem osnovala producentsku kuću DOKUMENT Sarajevo 1991. godine, koju sada vodi zajedno sa producentom Alemom Babićem.
Od 2014 – 2019. obavljala funkciju predsjednice Udruženja filmskih radnika FBIH, kao i predsjednice Udruženja filmskih radnika u BiH

Trenutno na poziciji generalne direktorice Filmskog centra Sarajevo.

Od 1986. – 2002. autor je scenarija i reditelj 6 kratkih igranih filmova.
Od 1993. godine zaposlena na BHT kao Urednica 1 u Redakciji omladinskog programa, kasnije kao Urednica 1 u Redakciji igranog programa Federalne televizije BiH do 2020. godine.
U 2004. godini je dobila nagradu Hubert Ball Fond za scenarij PLETENICA. Bila je participant na Berlinale Talent Campus 2006, a njen projekt ODLUKA je izabran u Berlin  Today Award 2011. među 160 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta.
2010. je režirala bosanski dio dugometražnog igranog omnibusa Neke druge priče (koprodukcija između BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Irske, podržana od EURIMAGES). Film je pozvan na više od 40 svjetskih festivala i osvojio je šest međunarodnih nagrada.

Autorica je kratkog igranog filma ISPOČETKA koji je prikazan u Takmičarskom programu kratkog filma na 16. Sarajevo film festivalu 2010. i gostovao je na brojnim internacionalnim festivalima.

Za projekat NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA koji je bio dio CineLink Marketa na Sarajevo Film Festivalu 2010. godine, nagrađena je INTERNATIONAL RELATIONS ARTE PRIZE.

Autorica je dokumentarnih filmova IZLOŽBA 26 ' (prikazan na SHORT CORNERU Canskog filmskog festivala 2009), ŽIVI SPOMENIK 26' (2012), RUDNIK 30' (2012), GETO 59 (2013), i JEDAN DAN NA DRINI 17' (2011), koji je nagrađen s Velikim Pečatom za najbolji film na ZagrebDox-u, Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma 2012, a prikazan je i u takmičarskom programu dokumentarnog filma Sarajevo film festivala 2012. godine.

U 2015. je završila realizaciju igranog filma NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA, koji je podržan od strane Fondacije za kinematografiju BiH, slovenskog i hrvatskog filmskog fonda i Eurimages. Film je pozvan na više od 45 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je 15 nagrada. Film je bio bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar za 2015.

2019. godine je završila svoj drugi igrani film SIN po vlastitom scenariju za koji je dobila sredstva za produkciju Fondacije za kinematografiju BiH u decembru  2016, kao i podršku programa MEDIA za razvoj. Scenarij za ovaj film je dobio nagradu za najbolji projekat na CineLinku 2015. godine, kao i nagradu producenata iz Los Angelesa za najperspektivniji projekat iz Evrope 2016 na SEEfest LA. Projekat SIN je u 2018 dobio koprodukcijske fondove iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Rumunije kao i podršku Evropskog fonda EURIMAGES. Premijera filma SIN je bila na 25. Sarajevo film festivalu u okviru takmičarskog programa, a ujedno je bio i film otvaranja. SIN je pozvan na preko 20 internacionalnih festivala – Busan - Južna Koreja, Cottbus – Njemačka, Bosforus Film festival – Istanbul, ENF – Holandija, Festival bosanskog filma u NewYorku, SEE  Fest- Los Angeles, FEST Beograd, Festival filmske režije  u Leskovcu LIFF, Pula Film Festival, Herceg Novi Film Festival, PRIFEST Kosovo... Osvojio je i nekoliko nagrada. SIN je bio BiH kandidat za nagradu Oscar za 2019. godinu.

Ines Tanović je autorica nekoliko uspješnih TV serija za djecu: BeHaTe BEBE, BeHa Teens, BezVeze, Uradi sam/Uradi sama... kao i nekoliko uspješnih medijskih kampanja za Raiffeisen banku, OSCE, Vijeće evrope, UNICEF…