speaker-photo

Jasminka Šipka

Jasminka Šipka, novinarka i spisateljica, BiH

Jasminka Šipka rođena je 6.6.1952. godine u  Zvorniku (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija), gdje je završila osnovnu školu. Od 1967. živi u Sarajevu, pohađa Treću gimnaziju a potom na Filozofskom fakultetu, na Katedri za anglistiku, diplomira engleski jezik i književnost.

Javlja se na audiciju za navijačice i tako, kao studentica, počinje raditi na TVSA (JRT). Po završetku studija primljena je u stalni radni odnos kao realizatorica dnevnog programa, a nakon tri godine počinje raditi u Dnevniku kao spikerica. Za svoj spikerski i voditeljski rad dobila je veliki broj republičkih i državnih (jugoslovenskih) nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije tri zaredom dobijene jugoslovenske nagrade „Gordana Boneti“. Bila je jedna od kandidatkinja za voditeljivu Evrovizije 1990. godine.

Naratorica je brojnih dokumentarnih programa te autorica serijala „Dama Herc“ (polusatni intervjui sa značajnim i zaslužnim Bosanskama i Hercegovkama). Godinu dana radila je sa TVSA (Kantonalna TV) kao vodteljica i urednica informativnih emisija te kao urednica redakcije kulture. Godine 2001. na Federalnoj televiziji bila je autorica „Nedjeljnog popodneva“ (urednica i voditeljica).

Od 2002. godine na Federalnoj televiziji radi kao edukatorica interpretacije teksta.