
Marija Banožić
Doc. dr. sc. Marija Banožić je doktorica biotehničkih znanosti, znanstveni suradnik u interdisciplinarnom području prehrambene tehnologije i kemijskog inženjerstva, te docentica na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.
Autorica je 35 znanstvenih radova i 9 poglavlja u knjigama, a svoje znanje i rezultate rada prezentirala je na više od 50 međunarodnih konferencija. U svojoj karijeri vodi jedan federalni projekt te sudjeluje kao suradnica na više domaćih i međunarodnih projekata.
Za svoj znanstveni doprinos nagrađena je međunarodnom nagradom Danubis Young Scientist Award 2024, kao i Federalnom nagradom za znanost u kategoriji mladih naučnika 2023. Znanstveno se usavršavala u Velikoj Britaniji, Portugalu, Sloveniji, Češkoj, Španjolskoj, Srbiji i Poljskoj, što potvrđuje njenu posvećenost razmjeni znanja i međunarodnoj saradnji.
Marija je članica uredništva u dva međunarodna znanstvena časopisa te recenzentica u više od 20 drugih međunarodnih stručnih publikacija. Njezin istraživački fokus obuhvata zelene tehnologije u proizvodnji hrane, čime doprinosi održivosti i inovacijama u prehrambenoj industriji.