World Vision Bosna i Hercegovina partner šestog Festivala Savremene žene

 World Vision Bosna i Hercegovina partner šestog Festivala Savremene žene

Na ovogodišnjem Festival Savremene žene, koji svečano počinje u četvrtak osmog juna, jedan od partnera je i World Vision Bosna i Hercegovina.

World Vision je u Bosni i Herzegovini (BiH) prisutan više od četvrt stoljeća. Od 1994. godine provode humanitarne, interventne i zagovaračke programe te programe razvoja zajednica za dobrobit djece i njihovih porodica, posebno se fokusirajući na one najranjivije.

U periodu nakon rata 1992-1995. godine, World Vision BiH je rekonstruisao i opremio porušene domove, škole i vrtiće, uspostavio urušenu isfrastrukturu kao što je vodovod i kanalizacija, te dao veliki doprinos ekonomskom osnaživanju velikog broja ranjivih porodica širom BiH. Tokom proteklih 10 godina, World Vision BiH je ulagao u opremanje škola i unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja, te proveo edukativne i kreativne projekte u kojima je učestvovalo preko 150 000 hiljada djece iz cijele zemlje.

Kada su Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. pogodile rekordne poplave, World Vision je reagirao u prva 24 sata pružajući pomoć općinama pogođenim ovom prirodnom katastrofom. Isporukom hrane i neprehrambenih proizvoda; ciljanim intervencijama u cilju osiguranja minimalnih sanitarno-higijenskih standarda; pružanjem podrške za rehabilitaciju skloništa i obezbjeđenje sigurnosti hrane i sredstava za život poljoprivrednim proizvođačima i stočarima, te ispunjavanjem specifičnih potreba djece otvaranjem Kutaka za djecu, World Vision je dao svoj doprinos izlasku iz krize.

Kao dio koordiniranog ogovora na Izbjegličku krizu u Siriji, World Vision BiH je spremno intervenirao i pružio urgentnu pomoć migrantima i izbjeglicama koji su se tokom 2015. godine kretali Balkanskom izbjegličkom rutom. Ovaj period su obilježile najbrojnije migracije od Drugog svjetskog rata, a više od jednog miliona ljudi iz ratom razorenih zemalja putovalo je u Evropu. U partnerstvu sa vladom Srbije, World Vision Bosnia and Herzegovina proširio je svoj rad na Srbiju kako bi odgovorio na potrebe sve većeg broja najugroženijih izbeglica, posebno djece. Pored raspodjele pomoći, World Vision je u partnerstvu s UNICEF-om otvorio Kutke za djecu pružajući usluge za blizu 50 000 ljudi.

Kada se u 2018. godini BiH suočila s porastom priliva izbjeglica, World Vision BiH proveo je brzu procjenu potreba djece i porodica u pokretu. Tada smo zajedno sa našim partnerima, po treći put uspostavili Kutke za djecu u kampovima Salakovac i Usivak.

Prostor prilagođen djeci (CFS) dio je šireg napora da se djeci u pokretu pruži osjećaj stabilnosti, pomogne maloljetnicima bez pratnje i pruži psiho-socijalna podrška majkama i budućim majkama. Otvaranjem kampa u Blažuju, World Vision BiH uspostavlja srodne servise za osobe u ovom kampu.

Vidimo se na ovogodišnjem Festivalu savremene žene od osmog do 11. juna u Tuzli.