Festival Savremene žene – Fireside chat-om “Sam svoj majstor” završen program sa govornicama

 Festival Savremene žene – Fireside chat-om “Sam svoj majstor” završen program sa govornicama

Nastavak trećeg dana Festivala savremene žene, koji je i ove godine okupio mnogo značajnih imena u različitim poljima, u Narodnom pozorištu Tuzla otvorila je Amra Osmančević, Odsjek za dermatologiju Univerzitetska bolnica Sahlgrenska, Kraljevina Švedska.

Amra Osmančević je u okviru svog Keynote-a Žene u nauci online putem istakla sljedeće:

“Razvoj je doveo do fantastičnog progresa u procesu liječenja. U nauci ima mjesta za sve, jer je toliko mogućnosti za istraživanje i da se vaš rad verifikuje.”

Firesidechat Women in the Arts prisutnima na Festivalu su predstavile  Anna Maria Krassnigg, univerzitetska profesorica, pozorišna producentica i spisateljica, Republika Austrija,  Lisz Hirn, filozofkinja, publicistkinja i predavačica, Republika Austrija. Moderatorica je bila Zilka Spahić Šiljak, programska direktorica TPO Fondacije Sarajevo, vanredna profesorica i predavačica Univerziteta Roehampton London, UK/BiH.

Tokom Firesidechat-a naglašeno je da je potrebno prijeći polne barijere kada je u pitanju umjetničko stvaralaštvo.

Nataša Hajdarević, magistrica i izvršna producentica plesa ispred plesne platforme Balkan dance project, BiH održala je Keynote chat na temu Žena i ples.

Hajdarević je istakla sljedeće: “Za BiH je jako važno da mi učestvujemo rame uz rame u regionu kada je u pitanju ples. Mi smo jedna velika porodica i svi govorimo istim jezikom, jezikom plesa.”

Ines Tanović, rediteljica, scenaristica i producentica održala je Keynote na temu Žena i film. Kako je ovom prilikom istakla, njen put je na neki način bio predodređen, budući da su joj i roditelji bili filmski radnici. Filmska umjetnost je u BiH izuzetno uspješna, ali je jako slabo podržana.

Sanja Popović Pantić, predsjednica Udruženja poslovnih žena Republike Srbije tokom svog Keynote-a Zajedno smo jače istakla je sljedeće: “Ovaj svet gradimo zajedno i udruženi sa našim kolegama gradimo bolje mesto za sve nas. Ženska preduzeća su firme gde su žene sa 51 posto u vlasništvu i gde su žene ili generalne direktorice ili na važnijim funkcijama.”

Firesidechat-om Šta žene žele nastavljen je program trećeg dana u Narodnom pozorištu Tuzla.
Selma Arslanagić, hirurg Rekonstruktivne i plastične hirurgije, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, BiH i
Amila Dedić su uz moderatora Farisa Suljagića, DKC Farah, istakle nekoliko značajnosti: “Trend ljepote postoji odvajkada. U staroj Grčkoj imamo i trend ne samo ženske ljepote, nego i trend muške ljepote. Danas favoriziramo to da je u izgledu ljepote sve moguće. Sklad ljepote je ipak ono što je najvažnije.”

Fireside chat-om Sam svoj majstor završen je program govornica na ovogodišnjem Festivalu savremene žene. Dijana Blanuša, vlasnica brenda Lutak Pinokio, Banja Luka, BiH, Timka Salihović, poduzetnica, BiH su uz moderatora Mirzu Mustafagića otkrile nekoliko zanimljivih i edukativnih stvari koje mogu biti od koristi svima onima koji razmišljaju o tome da postanu poduzetne osobe.

Mentoring program u bašti Narodnog pozorišta Tuzla nastavljen je od 14 sati.

MENTORING: Život sa zvukom, Alma Tuzi Lepir, zvukoterapeutica, KliK® ekspertica, ovlaštena edukatorica zvučnih metoda, Theta Healing praktičarka i Reiki Master, BiH.

MENTORING: How to create your campaign, Mikki Morrissette, vlasnica i urednica Minnesota Women's Press, SAD, Tanya Korpi, Sjedinjene Američke Države.

MENTORING: Snađi se! Zvezdana Žujo, suvlasnica i direktorica agencije Communis Sarajevo, BiH.

MENTORING: Može li vaša ideja biti uspješna? Mirela Omerović, entrepreneurship expert, trainer, consultant, mentor, BiH. Ovaj program završen je u 14:45, nakon čega je Mentoring nastavljen od 15 do 15:45 sati sljedećim sadržajem:

MENTORING: Creativity for life Anna Maria Krassnigg, univerzitetska profesorica, pozorišna producentica i spisateljica, Republika Austrija.

MENTORING: Holistički način življenja, Lana Milavić, homeopatija i heilkunst, metabolic coach, BiH.

MENTORING: Želiš li svoj biznis? Alma Mušić, poduzetnica, komunikacijska ekspertica, poslovna konsultantkinja, BiH.

MENTORING: Snađi se! Marina Nevrt, direktorica Orbico (Beauty), BiH.

Ovogodišnji Festival savremene žene ne bi bilo moguće realizovati bez podrške sponzora koji su prepoznali važnost ovakvog događaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Sponzori Festivala su društveno odgovorne kompanije koje razumiju važnost uključivanja žena u sve društvene procese kao i značaj prilike da upravo one motivišu svojim uspjesima buduće generacije.

Ove godine uz Festival savremene žene  su: Turistička zajednica grada  Tuzle, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, Centralno grijanje Tuzla, NLB Banka, OAZA voda, Vispak, Solana Tuzla, Bh Telecom, Bingo, Violeta, Meggle, Impakt, World vision Bosna i Hercegovina, mikrokreditna organizacija Mi-Bospo, AKM, Menprom, cvjećara Čarolija i restoran Zlatnik.

Današnji program iz Narodnog pozorišta Tuzla možete gledati OVDJE.